Nieuws

August en Woning Peeters gekroond tot Het Schoonste Gebouw van Antwerpen

30 september 2019

August en Woning Peeters zijn verkozen tot Het Schoonste Gebouw van Antwerpen. August (Vincent Van Duysen en Callebaut-architecten) wist met 2085 stemmen het publiek voor zich te winnen. De derde editie van Het Schoonste Gebouw was opnieuw een groot succes. In totaal brachten 6694 mensen een stem uit. Hieruit werden vijf erfgoedliefhebbers geloot die een overnachting voor twee winnen in een hotel met erfgoedwaarde. De vakjury prijst Woning Peeters (Yves De Bont) omwille van de uitzonderlijke inzet voor een privéinitiatief en omdat de eigenaars de modernistische woning volledig gerestaureerd hebben naar het originele plan.

August - Foto: Robert Rieger

August (Winnaar publieksstemming)

August - Foto: Robert Rieger

Naam: August
Plaats: Jules Bordetstraat 5, 2018 Antwerpen
Architect: Vincent Van Duysen architects/Callebaut-architecten
Bouwheer: Nv Kloosterkwartier
Bouwjaar: 1899-1910
Renovatiejaar: 2017-2019

 

Het Augustinessenklooster wordt in 1899 gebouwd als onderdeel van het Militair Hospitaal. De 110  hospitaalzusters verblijven in het besloten klooster en verzorgen de soldaten in het hospitaal. Het gebouw is een vrij onopvallend en gesloten geheel, met tuin en kapel aan de rand van het domein. Bij de herbestemming is de toestand van het complex erg bouwvallig. Het klooster is beschermd als monument.

 

Geïnspireerd op het kloosterleven volgen de hotelgasten, net als de zusters voordien, een parcours van toenemende rust, van het  publieke onthaal naar de beslotenheid van de hotelkamers. Het onthaal knipoogt naar de glazen luifels van de terrassen van de ziekenhuispaviljoens. De drie tuinen zijn opengesteld en evoceren de rust van weleer en ook voor de kleuren wordt teruggegrepen naar de originele tinten. Twee  van de sober ingerichte kamers hebben dezelfde afmetingen als de oorspronkelijke kloostercellen. De architecten tonen aan dat de gelaagde geschiedenis van een complex richtinggevend kan zijn bij een hedendaagse invulling. 

 

Woning Peeters (Winnaar vakjuryprijs)

Foto: Lucid

Naam: Woning Peeters
Plaats: Ter Rivierenlaan 55, 2100 Deurne
Architect: Gaston Eysselinck
Restauratie: Yves De Bont
Bouwheer: De heer en mevrouw De Bont-Jacobs
Bouwjaar: 1932-1933
Renovatiejaar: 2014-2015
 

Aan de Ter Rivierenlaan in Deurne staat de radicaal modernistische woning die Gaston Eysselinck in 1932 ontwierp voor de familie Peeters-Ceurvels. De  architect inspireerde zich voor het hoekpand op het Maison Citrohan van Le Corbusier. De latere eigenaars hebben een  aantal typerende modernistische elementen verwijderd, al naargelang de functionele noden. De woning is beschermd als monument.

 

De huidige bewoners brachten het modernisme terug tot leven en restaureerden het gebouw volgens de oorspronkelijke plannen. Ze maakten de structurele veranderingen ongedaan. De woning telt terug drie terrassen: één aan de keuken, een dakterras en een solarium. De originele kleuren zijn terug aangebracht, de ingemaakte kasten werden gerestaureerd of herbouwd naar oorspronkelijk model.

 

De toegevoegde interieurelementen zijn met de grootste zorg uitgekozen. Dit project toont de ware aard van het modernisme.