Nieuws

6 krachtige 'Social Proof' tips voor architecten

4 oktober 2019

Het is vrijdagavond. Jij en je partner wandelen door de straat op zoek naar een plek om te gaan eten. Van de vijf restaurants die je ziet, zijn er drie volzet en twee leeg. Waar ga je heen? Als je zoals de meeste mensen bent, dan ga je naar een van de drie restaurants die vol zitten. Dat is het principe van social proof. We doen wat de massa doet. En tegenwoordig, dankzij het internet, is dit principe populairder dan ooit tevoren. 10 minuten op jouw site en social media surfen en potentiële klanten kunnen VEEL weten over jou en jouw business zonder zelfs eventjes te bellen of persoonlijk met een medewerker te praten. Volgens een onderzoek gevoerd door Mintel, zoekt 69% van de klanten naar de mening van anderen vooraleer een product of dienst te kopen. Hetzelfde onderzoek toonde ook aan dat de meeste klanten reviewsites bezoeken en de sociale media raadplegen voor aanbevelingen.

Dit sociale principe wordt aangeduid als de regel van Social Proof. We gebruiken getuigenissen van anderen als leidraad om voor onszelf de beste ervaringen te helpen vinden. Je kan dit sociale principe ook toepassen om jouw architecten- of bouwfirma naar een hoger niveau te tillen.

 

Dit artikel verscheen origineel op de ArchiSnapper blog en werd geschreven door Jeroen De Paepe, oprichter van ArchiSnapper.

Hier zie je de 6 beste social proof marketingstrategieën voor architecten:

 1. Referrals (doorverwijzingen)
 2. Volgen van sociale media
 3. Vertrouwenszegels en badges
 4. Getuigenissen
 5. Ratings en beoordelingen
 6. Deel foto’s van uw projecten op uw website en sociale media

Laten we meer in detail naar deze ideeën kijken.

 

1. Referrals (of “mond-tot-mondmarketing”)

 

Gedurende de voorbije jaren, werd er vaak over marketing gesproken met de nadruk op “verzamelen” (bijvoorbeeld Facebook likes) in plaats van “verbinden” (bijvoorbeeld met klanten).

 

Met andere woorden, veel merken zijn te druk bezig met het verzamelen van fans op sociale media en vergeten om echt met hen contact te maken. Het is beter om 10 echt gepassioneerde aanhangers te hebben die van jouw merk of product houden dan 100 volgers te hebben, die zich alleen maar hebben opgegeven om van jou een gratis iPad te winnen.

 

Aanbevelingen van vrienden zijn veel effectiever dan verkoop of reclame.

Een leger ambassadeurs hebben die zo blij zijn met jouw dienst dat ze je promoten wanneer ze maar kunnen, is het ultieme marketingkanaal. En het is niet enkel super doeltreffend, het is ook gratis. Dus hoe kan je dit bewerkstelligen in de bouwindustrie?

 

De eerste stap is altijd om een geweldige ervaring te creëren voor je klanten.

Als architect zou je hier altijd naar moeten streven:

 • Wees op de werf wanneer afgesproken
 • Voer de taken in kwestie uit met professionalisme en stiptheid
 • Communiceer duidelijk met jouw klanten en andere betrokken partijen
 • Volg het project op alsof het jouw project is en jij de eigenaar bent
 • Vervang de afvinkmentaliteit (“taak afgewerkt, op naar de volgende”) met een houding die toewijding en betrokkenheid uitstraalt

 

Als je bereid bent deze standaarden vast te leggen, dan zullen jouw klanten tevreden zijn en je aanbevelen bij de eerstvolgende gelegenheid. Wanneer je alles overhebt voor jouw klanten,

 • Komen ze terug als ze nieuwe projecten hebben
 • Zullen ze je aanbevelen bij vrienden en familie
 • Zullen ze je graag getuigenissen en reviews geven

 

Werken aan een portefeuille van tevreden klanten betekent dat je een advertentienetwerk uitbouwt door gewoon goed werk te leveren. Geen dure reclame, geen verkoop. Alleen maar goed werk leveren.

 

Nu, laten we overgaan tot de volgende stap in het proces. Wanneer je een referral krijgt, wat doe je dan meestal? Als je bent zoals ik, zal je het bedrijf googelen en hun website bekijken en ook elke andere vorm van online vermelding die je kan vinden—hoe meer, hoe beter. Hoe meer likes en recente berichten, hoe beter. Hoe meer beoordelingen, hoe beter. Hoe meer getuigenissen, hoe beter. Door al deze dingen vertrouwen we een bedrijf en ondernemen we stappen om iets van hen te kopen.

Laten we verdergaan met een voorbeeld om te illustreren hoe je dit kan toepassen.

Stel dat we op zoek zijn naar iemand in Chicago die huizen renoveert. Als we aan onze vrienden vragen of zij enige ervaring hebben met een firma, zegt een van hen om de Michael Menn Ltd. te bekijken. (noot: excuses voor het internationaal en daardoor misschien wat vreemde voorbeeld, waar we vonden dit een goede case voor de rest van dit verhaal).

Laten we even kijken naar de andere social proof elementen die hierin meespelen.

 

2. Sociale Media Volgers

 

Wanneer we een bedrijf online opzoeken, is hetgeen we willen weten simpel: zijn deze jongens goed in wat ze doen? Zullen ze mij kwaliteitsservice bieden? Aangezien het antwoord moeilijk te achterhalen is zonder ze daadwerkelijk in dienst te nemen, moeten we vervangende waarden zoeken. En een ervan is verankerd in hun sociale media kanalen.

 

Aanwezig zijn op sociale media draagt bij tot de algemene digitale voetafdruk van een bedrijf, wat het bedrijf geloofwaardigheid geeft. Gezien een relatief hoog aantal volgers en likes, kan een potentiële klant denken: het bedrijf zal wel al een tijdje bestaan, zal al veel tevreden klanten verzameld hebben, en zal veel kennis en ervaring hebben wat betreft het renoveren van huizen, etc.

 

En als we de inhoud bekijken die op deze platformen staan, zullen we ook checken of er recente posts zijn (met recente likes en shares). Als ze niets nieuws hebben gepost tijdens het voorbije jaar, dan is dat meestal geen goed teken. (“Waar zijn ze naartoe? Bestaan ze nog” vraag je je dan misschien wel af.)

Wat belangrijk is om hieraan toe te voegen is dat jouw business niet zou mogen rekenen op het aantal sociale media volgers als ultieme maatstaf van succes.

 

Enkel echte, bestaande tevreden klanten kunnen die feedback voorzien. Maar zoals je weet, het tellen van volgers is een belangrijk element van social proof. De mensen voelen zich er beter bij om de sprong te wagen als ze zien dat andere mensen dat ook al gedaan hebben.

 

Een prachtig voorbeeld en bewijs hiervan is de TED presentatie van Derek Sivers over “Hoe een Beweging te Beginnen”. Het zal niet alleen dit punt verder illustreren, het zal jou ook aan het lachten brengen…

 

Dus laten we verdergaan met de volgende strategie.

 

3. Vertrouwenszegels en badges

 

We gaan verder met ons voorbeeld over Michael Menn BV. Let op wat we nog zien op hun website: logo’s en icoontjes van verenigingen waarmee het bedrijf gelinkt is of prijzen die ze gewonnen hebben.

We zien labels voor specifieke certificeringen die het bedrijf behaald heeft via The National Association of Home Builders, de grootste huizenvereniging in de VS met meer dan 140 000 leden. Dit, natuurlijk, is nog een andere manier om geloofwaardigheid te creëren.

 

Beetje bij beetje, leren we het bedrijf kennen, gebaseerd op wat onze vrienden ons verteld hebben, hoe hun website eruitziet, de degelijkheid van hun sociale media volgers en inhoud, en nu deze officiële vermeldingen. En wat belangrijker is, we beginnen hen te vertrouwen zonder er zelfs ooit met een verkoper over te praten.

 

4. Getuigenissen

 

Uiteraard zal elke extra aanbeveling of getuigenis de boodschap van die vriend versterken, waardoor we nog meer overtuigd zijn om hun diensten te kopen. Kijk naar deze getuigenis:

5. Ratings en Beoordelingen

 

Net als getuigenissen, zijn ratings en beoordelingen heel krachtig. Denk aan de laatste keer dat je een hotel boekte, of naar een restaurant ging. Wat heb je eerst gedaan? De rating score en de beoordelingen bekijken, nietwaar? Dat is wat ik doe, sowieso, iedere keer. We zijn allemaal geneigd om de mening van anderen op te zoeken wanneer we iets nieuws uitproberen.

 

Waar je goed beoordelingen kan verzamelen is op Facebook of Google. Hier heb je een goed voorbeeld van een verzameling Google beoordelingen, van een architectenfirma genaamd Fontan Architecture:

Goede beoordelingen zullen je ook helpen om hoger te scoren op Google, dus dat betekent dubbele winst: meer leads aantrekken (door hoger te scoren op Google) en een hogere conversie ervaren van leads naar klanten (dankzij het vertrouwen die goede reviews uitstralen).

 

Zie ook: 5 Tips om als Architect hoger te ranken in Google

 

6. Deel foto’s van uw projecten op uw website en sociale media

 

De bouw is een visuele industrie. En mensen zijn van nature visueel ingesteld. Foto’s doen meer dan alleen een lezer zijn aandacht trekken. Ze helpen ook iets herinneren; mensen onthouden 80% van wat ze zien, 20% van wat ze lezen en 10% van wat ze horen.

 

Voorzie een pagina op je website enkel en alleen aan je portfolio, met een beschrijving van projecten en heel wat goede foto’s.

 

Elke keer je een project afrondt en je blij bent met het resultaat, zorg ervoor dat je een professionele kwaliteitsfoto neemt en upload het op jouw portfoliopagina. Jouw potentiële klanten zullen even erg onder de indruk zijn van jouw werk, als jijzelf, of zelfs nog meer. Door deze foto’s regelmatig te delen op jouw website en sociale mediakanalen, toon je aan dat je een actieve architect bent, en een die rechtmatig trots is op het werk die geleverd wordt. Je levert immers kwaliteit.

 

Een andere tip voor architecten is om “Voor en Na foto’s” te nemen van de projecten en ze dan te delen – met de toestemming van je klant, natuurlijk. Dus deel jouw afgewerkte projecten op de belangrijkste sociale mediaplatformen: Facebook en Instagram. En vergeet die extra stap niet en tag de klant zodat deze een notificatie krijgt en uw bericht zal liken. Het resultaat is dat zijn vrienden het zullen zien… en zo kan het social proof marketingprincipe voor jou beginnen werken.

 

Succes!