Nieuws

Handelsbeurs Antwerpen na twintig jaar leegstand officieel ingehuldigd

7 oktober 2019

De Handelsbeurs Antwerpen herneemt haar eeuwenoude functie als bruisende en centrale ontmoetingsplek in hartje Antwerpen. Dit schitterend gerestaureerde monument (Origin en ELD) werd na twintig jaar leegstand officieel ingehuldigd door Antwerps burgemeester Bart De Wever.

® Tim Fisher

De Handelsbeurs in het historische hart van Antwerpen was jarenlang een ontmoetingsplek, bekend om haar monumentale doorsteek tussen de Lange Nieuwstraat en de Meir. De Handelsbeurs gaat terug op een pand uit 1531 en is daarmee het allereerste beursgebouw waarop andere Europese beurzen zijn geïnspireerd en wordt daarom de moeder van alle beurzen genoemd. Ze ging twee keer in vlammen op om telkens heropgebouwd te worden. Het huidige gebouw dat dateert van 1872 is een neogotisch ontwerp van architect Jos Schadde, die er veel referenties aan het oorspronkelijk gebouw in integreerde. De Handelsbeurs werd in 1897 uitgebreid met de kleinere Schippersbeurs. Einde jaren ’90 verloor de Handelsbeurs haar functie als effectenbeurs, die overging naar de Brusselse beurs. Het pand stond sindsdien leeg en om veiligheidsredenen werd het historische gebouw gesloten. Ook de aanpalende gebouwen in de Lange Nieuwstraat 20-22-24 kwamen leeg te staan toen de dienst bevolking verhuisde. De stad Antwerpen besloot de gebouwen aan de Lange Nieuwstraat te verkopen en koppelde daaraan de restauratie en herbestemming van de Handels- en de Schippersbeurs.


Erfgoedparel en eeuwenoude ontmoetingsplek

 

Het eerste deel van de restauratie van deze historische erfgoedsite – dat van start ging in 2016 na archeologisch onderzoek – is nu met succes afgerond. De Handelsbeurs kan opnieuw haar economische, sociale en toeristische rol in Antwerpen opnemen. Vanaf vandaag is het neogotische monument immers een multifunctionele ontmoetingsruimte voorzien van alle hedendaagse technische voorzieningen.  Bedrijfs- en publieksevenementen, modeshows, galadiners, congressen, beurzen, concerten, … kunnen in dit uitzonderlijk kader plaatsvinden. Het centrale plein op het gelijkvloers heeft een capaciteit tot 1.600 personen. Daarnaast zijn er op de  etage een tiental multifunctionele zalen voor 30 tot 120 deelnemers, uitgerust volgens de hedendaagse comfortnormen en met geïntegreerde audiovisuele technieken. Dit alles zonder afbreuk te doen aan de waardevolle en unieke muur- en plafondschilderingen, geornamenteerd houtschrijnwerk en glas-in-loodramen.
De komende maanden staan er al een aantal boeiende publiek toegankelijke activiteiten op het programma, waaronder de Urban Walk op zondag 13 oktober. Op 21 en 22 november verwelkomt de Handelsbeurs Fashion Talks en Creative Ville, georganiseerd door Flanders DC.

 

Multifunctionele handelsbeurssite in volle ontwikkeling

 

Dit najaar opent het restaurant in de aanpalende Schippersbeurs met een overdekt terras in de Handelsbeurs, uitgebaat door J&M Catering. In het voorjaar van 2020 opent in het historische Hotel du Bois in de Lange Nieuwstraat een Autograph by Marriott hotel met 139 kamers. De komst van Marriott naar Antwerpen met een vijfsterrenhotel is een primeur voor de Antwerpse hotelsector.
 
Sedert kort is ook de parkeergarage van Q-Park onder de Handelsbeurs voor het publiek geopend. Maar liefst 284 auto’s kunnen er via de in- en uitrit aan de Sint-Katelijnevest 55 terecht. De bouw van deze drie verdiepingen tellende ondergrondse parkeergarage was een waar huzarenstuk, waarbij de volledige Handelsbeurs op een tijdelijke palenstructuur werd geplaatst. De parkeergarage heeft een rechtstreekse ondergrondse verbinding met de Handelsbeurs en het hotel.
 
Het volledige project wordt gerealiseerd door de Handelsbeurs Antwerpen NV, dat is samengesteld uit zowel publieke (PMV en AG VESPA) als private aandeelhouders (o.m. Diepensteyn NV en Denys Global NV). Deze partijen hebben de gealigneerde visie omtrent stadsontwikkeling en het respect voor erfgoed vanaf dag één vooropgesteld. Ze zetten nu de Handelsbeurssite terug op de wereldkaart. Het project werd gematerialiseerd onder deskundige leiding van onze hoofdaannemer Denys en hoofdarchitect eld. Handelsbeurs Antwerpen NV werkt nauw samen met de exploitanten van de verschillende onderdelen, in casu Q-Park, J&M Catering, Marriott.

“Zoals het Schoon Verdiep het politieke hart is van onze stad, zo is de Handelsbeurs het economische en culturele hart van onze Antwerpse stadsgemeenschap,” zegt burgemeester Bart De Wever. “Binnenkort zal élke Antwerpenaar deze prachtig gerestaureerde Handelsbeurs kunnen bewonderen. En de vele Antwerpenaren die het gebouw vroeger nog bezocht hebben, zullen niet weten waar kijken. Want met oog voor detail en respect voor het verleden is deze Antwerpse parel nieuw leven in geblazen.” – Bart De Wever, burgemeester Stad Antwerpen
 
“Vandaag schrijven we geschiedenis" zegt Danny Achten, gedelegeerd bestuurder van de Handelsbeurs Antwerpen NV. "De Antwerpse Handelsbeurs schittert opnieuw en is nu, meer dan ooit tevoren, de mooiste ontmoetingsplek van de Lage Landen, misschien zelfs van de wereld. Als Sinjoor ben ik bijzonder fier op wat we hier samen met de diverse partners hebben kunnen realiseren.” 

Bronnen
  • Handelsbeurs Antwerpen - beculture