Nieuws
Mentale druk op zelfstandigen blijft nog te vaak onderbelicht
10 oktober 2019

De resultaten van een dit voorjaar in opdracht van HR-dienstengroep Liantis georganiseerd onderzoek (bij 1.721 ondernemers in hoofdberoep) liegen er niet om. 1 op 3 zelfstandigen heeft meestal tot altijd last van stress of vermoeidheid. Maar ook klachten als 'het wordt allemaal teveel', over slapeloosheid, een sombere stemming, concentratie- en geheugenproblemen steken regelmatig de kop op, naast overdreven emotionele reacties.
7 op 10 zelfstandigen worden zodanig opgeslorpt door hun zaak dat ze hun werk zelfs op vrije dagen niet kunnen loslaten. Meer dan de helft zegt te weinig tijd te hebben voor hun gezin. Een bijna even grote groep maakt zich zorgen over te weinig of teveel opdrachten. 43% zegt na het werk uitgeput te zijn en geen zin meer te hebben om nog iets anders te doen en 40% geeft aan dat hun relaties lijden onder het werk als zelfstandige.
Wake up call
Bijna 3 op de 10 zelfstandigen schatten de kans op een burn-out in als groot. "Bij 70% is dat gelukkig niet het geval, maar dit is toch wel een belangrijke wake up call", benadrukt UNIZO-topman Danny Van Assche. "Vandaar ook het grote belang van het gezamenlijke begeleidingstraject van UNIZO en HR-dienstengroep Liantis om zelfstandigen te helpen bij het voorkomen van een burn-out."
Toch een positieve balans: zelfstandigen houden van de job waarvoor ze bewust gekozen hebben, maar...
"Zeflstandigen worstelen weliswaar met een hoge werkdruk en heel wat uitdagingen, maar het feit dat ze daar over het algemeen goed en graag met omgaan, typeert hen net", voegt Danny Van Assche van UNIZO meteen toe als belangrijke nuance aan dit verhaal. "Het is net dat engagement, die persoonlijke betrokkenheid die maakt dat zelfstandigen zichzelf al wel eens voorbij dreigen te lopen. Iets wat ze geruime tijd misschien zelfs niet in de gaten hebben."
Op de website www.burnouting.be vindt u alle info over het begeleidings- en ondersteuningsaanbod van UNIZO en HR-dienstengroep Liantis om burn-outs bij zelfstandigen zoveel mogelijk te beperken. Zo is er, onder meer, een online zelftest, worden er infosessies en praktische workshops georganiseerd en is er een individueel coachingaanbod.