Nieuws

‘Maggie-tent’ (DMOA) wint internationale prijs voor beste humanitaire innovatie

15 oktober 2019

Het Leuvense architectenbureau DMOA is dit weekend bekroond op het innovatiefestival in Amsterdam, meldt HLN.be. Het project ‘Maggie’, een tent met de kwaliteit van een vast gebouw, werd verkozen tot beste humanitaire innovatie van het jaar.

The Maggie Shelter

Volgens de Verenigde Naties verblijven vluchtelingen gemiddeld twaalf jaar in een vluchtelingenkamp. Maar de tenten gaan zolang niet mee en zijn vaak versleten. Het Leuvens architectenbureau DMOA wil met hun project ‘Maggie’ een oplossing bieden en wereldwijd mensen in vluchtelingenkampen degelijk huisvesten. Het project kreeg drie jaar geleden de naam ‘Maggie’.

 

“Maggie ziet eruit als een tent, kan gemakkelijk gezet en verplaatst worden, maar heeft toch de kwaliteit van een gebouw”, aldus Benjamin Denef van DMOA. “De opzet is dat Maggie volledig kan opgevuld worden met lokale materialen. In Kenia hebben we bijvoorbeeld de wanden met zand opgevuld en in Irak met geïsoleerde kleikorrels, waardoor we een soort verwarming konden voorzien. Telkens wordt de Maggie-shelter thermisch zwaarder, akoestisch beter en veiliger. We maken als het ware van een tentstructuur een vast gebouw dat gemakkelijk vijftien jaar kan blijven staan. De verhoogde vloer maakt het ook minder gevoelig voor overstromingen”, aldus Benjamin. 

Bronnen