Nieuws

VUB opent grootste uitbreiding campus in haar geschiedenis

21 oktober 2019

Vorige week werden op de Brussels Humanities, Sciences en Engineering campus van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek de nieuwe gebouwen I, X en Y feestelijk ingehuldigd. Met dit nieuwe, opvallende en milieuvriendelijke complex dat onder meer extra onderwijs- en onderzoeksinfrastructuur omvat, wil de universiteit haar capaciteit vergroten na haar aanhoudende groei van de voorbije jaren. Voor de realisatie van dit nieuwbouwproject, dat ruim 60 miljoen euro kostte, werkte de universiteit samen met het Brusselse architectenbureau CONIX RDBM Architects.

VUB 2019 - Foto: Franky Verdickt

Het nieuwe IXY-complex is gelegen aan de Triomflaan en beslaat ruim 33.000 m². In het I-gebouw bevinden zich veertien leslokalen en auditoria die zijn uitgerust met de allernieuwste technologische lesmogelijkheden. Het X-gebouw omvat 650 nieuwe studentenkamers en huist voortaan tal van universiteitsdiensten voor studenten, zoals de diensten huisvesting, studentenfinanciering en studentenjobs. Het pilaarvormige gebouw Y met expositieruimtes, een bar en concertzaal wordt de uitvalsbasis van Pilar, de Brusselse cultuurwerking die het legendarische KultuurKaffee opvolgt. Op de bovenste verdieping van dit gebouw is er tot slot een bijzondere raadszaal voorzien die onder andere gebruikt zal worden door de Raad van Bestuur, Universiteitsraad en voor persconferenties. Het gehele IXY-complexe is zo de grootste uitbreiding van de VUB-hoofdcampus sinds haar oprichting vijftig jaar geleden.

 

Groene verbinding met de stad

 

De drie moderne gebouwen zijn opgetrokken langs een nieuwe laan omgeven door bomen die het hart van de campus verbindt met de rand aan de Triomflaan. De universiteit wil zo niet alleen haar kenmerkende groene karakter benadrukken, maar ook een duidelijke toegangspoort creëren tussen de universiteit en haar omgeving. “Een nauwere band bekomen tussen de academische wereld en de maatschappij, tussen de VUB en Brussel is een van onze belangrijkste speerpunten. We doen dat al via verscheidene projecten zoals weKONEKT.brussels, maar nu toont onze campus echt die missie. De laan biedt ten eerste een inkijk in onze campus van buitenaf en vergemakkelijkt ten tweede de toegang van Brusselaars naar de campus. Voor onze studenten leidt het pad dan weer lijnrecht naar de stad ” vertelt VUB-rector Caroline Pauwels.

 

Bij de bouw werden ook onder andere daglichtsturing, aanwezigheidsdetectoren, verwarmings-en afkoelsystemen met warmterecuperatie, warmtepompen en systemen om regenwater te recupereren geïnstalleerd om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Het totale project kostte 61 miljoen euro en werd gefinancierd via de uitgifte van obligaties.

VUB 2019 - Foto: Franky Verdickt

Groei beantwoorden

 

Deze campusuitbreiding kadert in de sterke groei van de universiteit de laatste jaren. Dit jaar noteerde de VUB maar liefst 17% meer inschrijvingen (in financierbare opleidingen) dan verleden academiejaar. Deze groei situeert zich zowel bij de bachelor- als masteropleidingen (resp. 14 en 21%) en over alle faculteiten heen, in het bijzonder bij rechten en criminologie, psychologie en educatiewetenschappen, maar is ook heel sterk bij de opleidingen weten­schappen en bio-ingenieurs­weten­schappen. Daarnaast telt de universiteit dit jaar 10% meer generatie­studenten. Het aantal studenten aan de VUB gaat al langer in stijgende lijn. In het academiejaar 2008/2009 telde de unief 9.687 studenten, vandaag zijn er dat 16.508.

 

Verder vinden alsmaar meer buitenlandse studenten hun weg naar de Brusselse universiteit. In 2017/2018 studeerde namelijk een kwart meer internationale studenten aan de VUB in vergelijking met het jaar voordien. Meer dan de helft van hen is afkomstig uit niet-Europese landen.

 

Onderzoek boomt

 

Tot slot is er ook op vlak van wetenschappelijk onderzoek duidelijk groei te bemerken. Tussen 2012 en 2019 steeg het budget voor wetenschappelijk onderzoek van 77 naar 98 miljoen euro. In die periode groeide ook het aantal doctoraten per jaar van 185 naar 253. Vandaag telt de universiteit twee keer zoveel actieve spin-offs in vergelijking met 10 jaar geleden.

VUB 2019 - Foto: Franky Verdickt

VUB 2019 - Foto: Franky Verdickt

Bronnen