Nieuws

Bouwunie: 'Wie vlugger beslist om volgens vereiste normen te renoveren moet hogere steun krijgen'

12 november 2019

De vooruitzichten in de bouw zijn goed, maar we mogen niet op onze lauweren rusten. Er is nood aan een federale regering om voor zekerheid en de nodige ondersteuning te zorgen. Dat zegt Bouwunie, die de zelfstandigen en de kmo’s in de bouwsector verdedigt, naar aanleiding van de meest recente bouwbarometer die per kwartaal de conjunctuur in de bouwsector meet.

De bouwbarometer scoort een beetje lager dan het voorgaande kwartaal, maar blijft op een hoog niveau. Het werkvolume ligt nog altijd hoog, de tewerkstelling blijft op peil en de bouwondernemers zijn tevreden over de economische situatie van hun bedrijf.

 

Gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Jean-Pierre Waeytens: “Over het algemeen zijn de Vlaamse bouwondernemers optimistisch. Het orderboekje blijft goed gevuld. Meer dan 70% van de aannemers is voor meer dan 3 maanden volgeboekt en een kwart van de bedrijven is volzet voor 6 maanden of langer. Toch mogen we niet berusten en moeten we rekening houden met de voorspelde economische groeivertraging. We hebben een aantal voorstellen klaar om de bouwsector ook de volgende jaren verder te stimuleren.”

 

Bouwunie vraagt aan de politieke partijen om hun verantwoordelijkheid te nemen en snel werk te maken van de vorming van een federale regering. De bouwondernemers hebben nood aan zekerheid en ondersteuning. “Vandaag kan men in 32 Belgische steden gebruik maken het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor  sloop en heropbouw. We vragen om dit uit te breiden naar heel België. Nu de woonbonus op Vlaams niveau is verdwenen, zou de federale regering voor een compensatie kunnen zorgen door het btw-tarief voor de bouw algemeen te verlagen”, zegt Jean-Pierre Waeytens.

 

Van de Vlaamse regering verwacht de beroepsvereniging dat ze werk maken van concrete renovatiedoelstellingen met gepaste stimulansen om verbouwers over de streep te trekken. “De komende 30 jaar moeten 2,4 tot 3 miljoen woningen energetisch gerenoveerd worden, dat zijn 80.000 tot 100.000 woningen per jaar. Hiervoor moet een tijdspad worden uitgewerkt waarin men stapsgewijs naar tussentijdse doelstellingen streeft. Wie vlugger beslist om volgens de vereiste normen te renoveren moet hiervoor ook een hogere steun krijgen. We kijken uit naar het nieuwe klimaatplan dat eind dit jaar wordt voorgesteld ”, besluit Waeytens.

Bronnen
  • Bouwunie