Nieuws

Dag van de Ondernemer: 5 vragen aan architect Danny Windmolders

20 november 2019

Op vrijdag 22 november 2019 is het de Dag van de Ondernemer. Dé gelegenheid om jullie te bedanken voor jullie lef, enthousiasme en creativiteit. Daarom trekt ons team een dag lang door heel Vlaanderen om architecten te bezoeken en ideeën uit te wisselen. Architect Danny Windmolders (zaakvoerder van architectenbureau FCS) deelt alvast zijn ervaringen met jullie…

Foto: Marc Scheepers

Wat motiveert u om er elke dag voor te gaan?

Danny Windmolders: "Het vooruitzicht dat deze dag anders is dan alle voorgaande, en ook anders dan gepland. In tegenstelling tot de meeste andere beroepen is dat van ons heel gevarieerd. Een dag bestaat uit heel diverse aspecten: dit gaat van het ontwerpen, over het samenstellen en opvolgen van een uitvoeringsdossier, tot het behartigen van een project bij diverse partijen, zoals bouwheer, instanties en uitvoerders. Op eenzelfde dag sta je zowel met je werfschoenen letterlijk in de modder en heb je een belangrijke vergadering of presentatie. Het feit dat je als architect een gebouw mag realiseren, binnen een specifieke context en een maatschappelijke relevantie geeft heel veel voldoening. De weg ernaartoe is meestal traag, maar er iedere dag evolutief aan timmeren is heel fijn."

 

Als u 1 tip mag geven aan beginnende architecten-ondernemers, welke dan?

"De beginnende architecten-ondernemers zijn de architecten van de toekomst. Vandaar is het belangrijk dat ze een visie hebben die architecturaal boeiend en fundamenteel is. Het vernieuwende zit niet zozeer in het utopische, maar in het verder ontwikkelen van beproefde typologiëen. Dit kan alleen als de starter zijn/haar eigenheid kan bewaren. Gezien de meesten binnen een kantoor functioneren is dit ook een oproep aan de verantwoordelijken om de jonge, creatieve mensen een graad van vrijheid te geven, zodat ze hun capaciteiten en talenten ten volle kunnen ontwikkelen."

 

"Voor degenen die op eigen benen gaan staan kan ik adviseren om een correct ereloon te vragen, zodat er een  financiële ademruimte wordt opgebouwd. Dit onder meer om investeringen te doen, maar ook om een marktconforme concurrentie aan te gaan met collega’s."

 

Het belangrijkste moment van de dag is…

"… het eerste probleem dat opgelost wordt. Dagelijks duiken er kleine of grotere problemen op. Er is niets zo fijn als het boeken van resultaat, hoe bescheiden ook."

 

"Een architect is iemand die op een creatieve manier en oplossingsgericht problemen oplost. Dit gaat van het maken van een ontwerp, tot het oplossen van andere problemen: financieel, bouwkundig, administratief, stedenbouwkundig, enz. Het is belangrijk om als bemiddelaar op te treden, en iedereen rond u enthousiast het maken en te houden."

 

Wat is uw grootste fout waarvan u blij bent dat u die gemaakt hebt?

"Zoals iedereen maak ik liever geen fouten, en soms zijn het ook niet alleen de fouten waaruit je leert. Ik geloof sterk in de goedheid van de mensen, waardoor ons kantoor al een paar keer een wanbetaler heeft gehad. Zelfs met een waterdicht contract en goede afspraken zijn er minder betrouwbare klanten. Wat ik hieruit geleerd heb is om nog meer op mijn hoede te zijn, en selectiever te zijn bij het aannemen van projecten."

 

"Wat ik ook heb moeten leren is meer relativeren. Dit heeft te maken met ervaring en met leeftijd. Het feit dat de ervaring groter wordt is belangrijk, en is inzetbaar."

 

Wat wenst u uw collega’s vandaag toe op de Dag van de Ondernemer?

"Ik wens mijn collega’s een creatief ondernemerschap toe. Creatief door het realiseren van mooie ontwerpen, binnen een inspirerende omgeving en voor opdrachtgevers die ons beroep waarderen en stimulerend werken. Ondernemend als vrije beroeper, met de klemtoon op het vrije."