Nieuws

Jonge gezinnen ontvluchten de stad: “We moeten stadswijken uitdenken waar voor iedereen wat wils is”

21 november 2019

Er vertrekken opnieuw meer jonge gezinnen weg uit de stad, meldt Het Nieuwsblad. De stadsvlucht leek de voorbije jaren op zijn retour, maar in 2018 zien haast alle centrumsteden meer jonge gezinnen wegtrekken dan er bijkomen. Op zoek naar een grotere tuin en een betere prijs. “Mensen blijven dromen van een huis met een tuin, en dat vinden ze niet in de stad.”

Antwerpen verloor weer meer jonge gezinnen aan het platteland

n Antwerpen vulden vorig jaar bijna 8.200 jonge ouders en hun kinderen hun verhuisdozen, terwijl er nog geen 4.800 die uitpakten. In Leuven vertrokken 1.300 méér jonge mensen dan er bij kwamen. In Gent loopt het verschil op tot 2.183. Alleen Sint-Niklaas en Aalst verwelkomden meer jonge gezinnen dan ze er moesten schrappen.

 

In alle centrumsteden waar het aantal jonge gezinnen daalde, stegen de prijzen in vijf jaar tijd met minstens 8 procent. In de stadsrand is het goedkoper en vinden ze gemakkelijker een huis met een tuin voor de kinderen, klinkt het

 

Niet alleen de prijs

Toch zijn het niet alleen de hoge prijzen die de jonge gezinnen wegjagen uit de stad. “Het is altijd een afweging”, zegt socioloog en ruimtelijk planner Pascal De Decker (KU Leuven). “In de stad liggen de compactere woningen, maar dé woonwens van een jong gezin is nog altijd een huis met een tuin. Er is in die groep weinig vraag naar de nieuwe appartementen, die er in de stad in groten getale bij komen.”

 

De stijgende stadsvlucht is geen goede zaak, zegt De Decker nog. Want ze draagt bij tot de fileproblemen en tot de klimaatproblematiek. “Maar het wordt moeilijk om dit te keren, want we blijven aan slechte stedenbouw doen. Vaak wacht het beleid tot iemand een bouwaanvraag indient, om dan ja te zeggen. Het zou beter zijn om hele stadswijken uit te denken waar voor iedereen wat wils is.”