Nieuws

Dag van de Ondernemer: 5 vragen aan architect Peter Van Impe

21 november 2019

Op vrijdag 22 november 2019 is het de Dag van de Ondernemer. Dé gelegenheid om jullie te bedanken voor jullie lef, enthousiasme en creativiteit. Daarom trekt ons team een dag lang door heel Vlaanderen om architecten te bezoeken en ideeën uit te wisselen. Architect Peter Van Impe (zaakvoerder van AST 77 ) deelt alvast zijn ervaringen met jullie…

Wat motiveert u om er elke dag voor te gaan?

Peter Van Impe: "Om er dag na dag een mooie dag van te maken. Liefst niet alleen maar samen met anderen. De motivatie kan ik in heel veel aspecten van mijn job vinden; het plezier waarmee één van de medewerkers aan een project werkt, het bespreken van een schetsontwerp met een ambitieuze bouwheer of het controleren van een mooi uitgevoerd detail door een ambachtsman. Dat kan mijn dag oprecht mooi maken."

 

"Anderzijds motiveert het mij om te zien hoe collega-architecten of bouwpartners met passie hun beroep uitoefenen en oprecht fier zijn op het werk dat ze leveren. Dat inspireert mij en geeft mij goesting om kennis te delen, iets bij te leren en samen te bouwen aan innoverende projecten."

 

Als u 1 tip mag geven aan beginnende architecten-ondernemers, welke dan?

"Wees leergierig, geloof erin en ga op zoek naar gedeelde ambities. Het is als stagemeester/leermeester zo mooi om te zien hoe beginnende architecten helemaal kunnen openbloeien en zich kunnen ontplooien tot echte vakmensen. Dit geeft hen zoveel energie en werkvreugde dat ze er keer op keer voor willen gaan om er steeds beter en beter in te worden. Het gevaar zit er echter in dat ze vanuit een beschermde bureaustructuur het gevoel krijgen dat ze het helemaal alleen aankunnen. Alleen dit laatste vergt veel, heel veel, doorzettingsvermogen om er dag na dag alleen voor te staan, met alle mooie aspecten van het ondernemen, maar ook alle teleurstellingen als ondernemer. De stap naar zelfstandigheid ligt er niet altijd in om je eigen bureau op te moeten starten. Het kan ook liggen in het samenwerken met anderen."

 

Het belangrijkste moment van de dag is…

"Het belangrijkste moment van de dag voor mij is ’s morgens vroeg en ’s avonds laat. Ik begin mijn werkdag rond 7 uur. Dan ben ik even alleen op kantoor en kan ik de dag goed voorbereiden en krijg ik de mogelijkheid om de medewerkers te verwelkomen en hen eventueel verder te helpen. s’ Avonds laat probeer ik altijd even te reflecteren over wat er die dag allemaal gebeurd is en hoe we dit de dag nadien nog beter kunnen organiseren of realiseren."

 

Wat is uw grootste fout waarvan u blij bent dat u die gemaakt hebt?

"Als mens maken we dagelijks fouten, als ondernemer is dat niet veel anders. Alleen is het de vraag: Hoe gaan we daarmee om. Als ondernemer tracht je altijd je einddoel goed in het vizier te houden en daar het proces op af te stemmen. Dit is niet altijd de beste manier om je doel te bereiken, omdat je tijdens het proces vaak obstakels tegenkomt die je vooraf had kunnen vermijden."

 

"Eén van zulke grote fouten die ik zelf misschien wel gemaakt heb is om voor mijzelf te bouwen. Ik had mij voorgenomen om een collega-architect aan te stellen die voor mij deze taak had mogen uitvoeren. Het had een heel leerrijke ervaring geweest, waarbij ik als bouwheer had kunnen verwoorden wat echt mijn specifieke woonwensen waren. Want ik merk dat het heel veel discipline en geduld vergt om tegelijk bouwheer en architect te zijn. Het proces om voor jezelf keuzes te maken en deadlines te stellen is niet altijd evident. Vergelijk het met een dokter of psycholoog, ook voor hen is het ontzettend moeilijk om zowel patiënt als geneesheer te zijn."

 

Wat wenst u uw collega’s vandaag toe op de Dag van de Ondernemer?

"Heel veel werkplezier en een gezonde balans tussen werk en ontspanning. Dit is niet altijd evident en ook niet voor iedereen hetzelfde. We mogen als ondernemer veel en hard werken, maar het zowel fysiek als mentaal kunnen ontspannen is iets dat we allemaal nodig hebben."