Architectuur

In beeld: Porta 1070, de nieuwe Tienerschool in een voormalige kerk (OSK-AR)

9 december 2019

In een voormalig kerkgebouw in de Anderlechtse wijk Scheut realiseerde OSK-AR architecten de allereerste tienerschool van België, Porta 1070. Dat meldt Architectura.be. Met ook een nieuwbouwgedeelte is het ontwerp even uniek als de vernieuwende onderwijsfilosofie van de school. Die brengt leerlingen van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad secundair samen.

OSK-AR - Foto: Luca Beel

OS-KAR koos voor een combinatie van renovatie/herbestemming en nieuwbouw. In de voormalige kerk uit 1937, compleet met grote gekleurde glas-in-loodramen, vind je voortaan een turnzaal, polyvalante ruimte, enkele klaslokalen, een keuken en een bar. Die kunnen buiten de schooluren ook gebruikt worden voor buurtactiviteiten. De mogelijkheid bestaat ook om in de kerktoren nog een klimmuur te installeren. “De kerk ombouwen tot een sportzaal met klaslokalen zonder afbreuk te doen aan het waardevolle karakter van dat historische pand was de voornaamste uitdaging in dit project”, aldus Nicolas Raemaekers, architect bij OSK-AR architecten.

 

Het nieuwe gebouw kwam in een U-vorm rond de kerk, zodat automatisch ook een ruime speelplaats werd gevormd. Die werd ingekleed met veel groen. De nieuwbouw, waar de meeste lessen plaatsvinden, kenmerkt zich door zijn open karakter. Er zijn geen afzonderlijke klaslokalen, slechts één grote ruimte. Die kan door verplaatsbare tussenwanden, kasten en akoestisch meubilair wel worden opgedeeld. Nabij de ontvangstzone bevindt zich een brede tribune waar ’s morgens het dagprogramma wordt overlopen. Er zijn ook nog een leskeuken, podiumruimte en muziekopnamestudio.

 

Rijke geschiedenis

“Ondanks een programma van zo’n 5.000 m² in een dichtbevolkt stedelijk gebied, voelt de site, dankzij de ruime en groene speelplaats in het hart van de school, niet volgebouwd aan. Het nieuwe gebouw nestelt zich subtiel naar de verbouwde kerk zonder het pand met veel geschiedenis naar de achtergrond te verdringen”, besluit Raemaekers.

 

De gebouwen van Porta 1070 beantwoorden volledig aan de Brusselse normen voor passiefbouw, onder meer door driedubbele beglazing, warmtepompen en ledverlichting en bijzondere aandacht voor luchtdichtheid en het tegengaan van oververhitting.

OS-KAR - Foto: Timothy Schiettecatte

OS-KAR - Foto: Timothy Schiettecatte