Architectuur

HUB realiseert nieuwe brandweerkazerne in Mechelen

9 december 2019

In Mechelen werd onlangs de nieuwe brandweerkazerne ingehuldigd. Het gebouw, naar een ontwerp van HUB, dat ook als stadsmagazijn fungeert voor de Mechelse uitvoeringsdiensten, kreeg de naam Waterduivel en zal symbool staan voor nog te bouwen brandweerkazernes elders. Dat meldt Architectura.be.

HUB - Foto: Jeroen Verrecht

De nieuwe brandweerkazerne aan de Plattebeekstraat op de Nekkersite vervangt de oude thuisbasis van de brandweer in de Dageraadstraat. De nieuwbouw van 21.000 m² oogt, ondanks zijn nochtans ook niet kleine ‘buur’ de Nekkerhal, bepaald indrukwekkend.

 

“Voortaan heeft Mechelen de modernste en nieuwste brandweerpost van Vlaanderen”, aldus Bart Somers. “Door de slimme combinatie van DBFM-formule, cohousing en BEN-uitvoering zal de nieuwe brandweerkazerne ongetwijfeld symbool staan voor nog te bouwen kazernes elders. De Waterduivel is bovendien een nieuwe eyecatcher, die ingrijpt op de skyline van onze stad, tekenend voor de dynamiek van Mechelen.” Voor de laatste zorgt onder meer een 25 meter hoge klim- en droogtoren, waar het klimteam verticale evacuaties kan oefenen en de brandweerslangen gemakkelijk gedroogd kunnen worden.

 

“De Waterduivel is niet alleen een gebouw voor de brandweer van Mechelen, maar fungeert ook als magazijn voor de uitvoeringsdiensten van de stad”, klinkt het bij Bart Biemans, Carolien De Backer en Frederic Van Steene, de architecten van HUB die het gebouw ontwierpen. “Beide programmadelen hebben zeer uitgesproken eigen noden, maar de brandweer en stadsuitvoeringsdiensten delen ook bepaalde faciliteiten. Het gebouw werd georganiseerd rond een 1.785 m² grote centrale oefenkoer voor de brandweer. Het omvat een hal met stelplaatsen voor vrachtwagens – zonder steunpilaren en met 24 poorten –, werkplaatsen, zoutloodsen, kantoor- en vergaderruimten, uitgebreide sanitaire voorzieningen en leefruimten voor de brandweermannen. Het kan beschouwd worden als een machine, waarvan de vormgeving het resultaat is van de operationele activiteiten die erin plaatsvinden en de noodzakelijke efficiënte die daarmee gepaard moet gaan.”


Gestapelde functies

De volumetrie en esthetiek zijn volgens de architecten dan ook de belangrijkste troeven van het project. “De site is klein voor het benodigde programma, wat resulteerde in een compacte ordening en stapeling van functies. Zo werden we bijvoorbeeld gedwongen om vrachtwagens tot op de verdiepingen te laten rijden. Daardoor kreeg het gebouw een genereuze betonnen structuur. Daarrond werd een fijne, witte huid van gegalvaniseerd staal getrokken. Dat uiterlijk verwijst naar het basale, semi-industriële programma, maar wie goed kijkt, zal zeker ook de uitermate verfijnde detaillering opvallen. De groene omgeving brengt het geheel nog meer in balans.” De Waterduivel is een BEN-gebouw en werd ontwerpen met het oog op eventuele demontage. Heel wat elementen werden ook geprefabriceerd.

HUB - Foto: Jeroen Verrecht

HUB - Foto: Jeroen Verrecht