Nieuws

Groen licht voor Ei van Koen Vanmechelen op watertoren Corda Campus

16 december 2019

Binnenkort mag kunstenaar Koen Vanmechelen letterlijk zijn groot, transparant ei leggen op de watertoren van de Hasseltse Corda Campus. Dat meldt Architectura.be. Tom Vandeput, gedeputeerde van de provincie Limburg, voorziet er budget voor in zijn beleidsnota. “We willen van de watertoren een innovatief congrescentrum maken en het project van Vanmechelen heeft dat potentieel. Daarom keurden we het goed. Binnen 4 à 5 jaar willen we het project gerealiseerd zien.”. Vanmechelen werkt voor het project samen met het Leuvense munA architecten, dat het kunstwerk mee vertaalt naar een haalbaar ontwerp.

Beeld: Koen Vanmechelen

Begin 2016 jaar stelde kunstenaar Koen Vanmechelen de plannen voor van een kunstwerk dat hij wilde installeren op de oude watertoren van de Corda Campus. Het werk kreeg de naam The Future of Now en moest de watertoren transformeren tot een baken voor de stad. Een opvallend baken, want het kunstwerk stelt een groot glazen ei voor met daarin een glazen dooier. "De dooier van het ei wordt de Oval Office van Limburg", aldus Vanmechelen. "Dat moet de kern worden waar belangrijke dingen gebeuren en beslist worden. Het ei symboliseert bovendien de broedplaats van innovatie en creativiteit die de Corda Campus vandaag is. De startende bedrijven in de incubator komen via kruisbestuiving van diverse disciplines tot nieuwe concepten. Vandaar dat het ei er zal uitzien alsof het barst. Er komt leven vrij, waardoor de wereld beter wordt."

 

Het kunstproject van Vanmechelen voorzag ook in kippen uit zijn Planetary Community Chicken-project. Die zouden op een van de groene hellende daken op de campus komen. 

 

Het oeuvre van Koen Vanmechelen, die geboren werd in Sint-Truiden maar inmiddels in Oudsbergen woont, heeft altijd al een sterke link gehad met architectuur, zoals recent ook nog bleek met de realisatie van LABIOMISTA, een project in samenwerking met de stad Genk waar ook Zwitsers architect Mario Botta aan meewerkte.