event

'De essentie van architectuur voel je meteen bij een bezoek' (Renovatiedag 2020)

6 januari 2020

Staat zondag 26 april 2020 al aangeduid in je agenda? Dan openen tal van architecten de deuren van een gerealiseerde verbouwing. ontwerpatelier chambrang, een jong bureau uit Antwerpen, nam deel aan de vorige editie van De Renovatiedag en kon op flink wat belangstelling rekenen. Hieronder vertellen ze waarom ook jouw project niet mag ontbreken. “Het menselijke aspect van architectuur maakt het belangrijk om geïnteresseerde verbouwers uit te nodigen en te inspireren.”

ontwerpatelier chambrang - Foto: Luc Roymans

Een bezoek zegt meer dan woorden of beelden

“Wij hoeven jou natuurlijk niet te vertellen dat het als (jonge) architect een mooie kans is om je eigen verbouwde woning ruimtelijk even bloot te stellen. Je laat zo een grote groep mensen de manier waarop je het vak architectuur beoefent aan den lijve ondervinden. Een dergelijke ervaring zegt veel meer over de methodiek van ontwerpatelier chambrang dan woorden of beelden.”

 

Je voelt de essentie van architectuur

“Bovendien is ons werk - hoewel vrij van enige stijlvorm - heel erg specifiek. Dit vertaalt zich ook in onze aanpak van een project. Zo kiezen we vaak bewust voor handmatige schetsen en studiemaquettes als belangrijkste communicatiemiddel in het ontwerpproces. Onze projecten vertrekken nooit van een spreekwoordelijk wit blad, wij geloven niet in ‘tabula rasa’. We stellen liever alle elementen van een gebouw in vraag om zo tot de essentie te komen. Die essentie hoef je niet uit te schrijven in woorden of in beeld te brengen door middel van postproductie. Je voelt deze essentie - als het goed is - meteen als je architectuur bezoekt, zonder schreeuwerigheid of manipulatie. En dit eigenlijk al vanaf het begin van het eigenlijke bouwproces, dat wij daarom rijkelijk documenteren.”

 

Het menselijke aspect

“Wij geloven niet in architectuur als een modefenomeen, maar wel als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit laatste geldt zowel op het vlak van ontwerp, realisatie, gebruik als nazorg. Het menselijke aspect van architectuur maakt het natuurlijk nog belangrijker om mensen uit te nodigen en te enthousiasmeren. Niet enkel om met ontwerpatelier chambrang aan de slag te gaan, maar ook om het vak architectuur ‘an sich’ beter naar waarde te kunnen schatten. Anderzijds leert de sociale interactie tijdens een openhuizendag ons als architecten nog meer over de mensen voor wie we werken, inclusief de vragen en bedenkingen waar zij mee worstelen.” 

 

Testimonial door Rob Wiehink. Samen met Gwenn Van Laer vormt hij ontwerpatelier chambrang.