Het beroep van de architect

Starten als architect… informeer u goed

NAV • 9 augustus 2017

Van start als architect? Informeer u goed! Het beroep van architect is immers meer dan enkel 'design' en 'creativiteit'. Het is eveneens een administratieve job met heel wat technische know how.

U bent gediplomeerd architect na 5 jaar studie. Na 2 jaar stage kunt u effectief als architect bouwwerken realiseren. En dan dient u ook in de Orde van Architecten te zijn ingeschreven.

 

Brede waaier aan mogelijkheden

 

U kunt het beroep van architect uitoefenen als individu maar ook samenwerken met andere architecten of als medewerker in een groter architectenbureau aan de slag gaan. Op vlak van sociaal statuut hebt u eveneens verschillende mogelijkheden. U kunt kiezen voor het zelfstandig, loontrekkend of ambtenarenstatuut.

Uw architectendiploma heeft veel mogelijkheden. Veel te vaak wil iedereen 'zelfstandig individueel architect' worden. U hebt meer kansen. U kan bijvoorbeeld vennoot worden, zelfstandig medewerker worden in een kantoor maar ook werken op een stedenbouwkundige dienst van een gemeente, werken in een bouwbedrijf of gewoonweg vertegenwoordiger zijn in bouwmaterialen.

Info voor het starten van uw eigen zaak

 

U wil een eigen zaak starten? U hebt de motivatie en de inspiratie, maar u zoekt naar antwoorden? U wil advies en misschien wel coaching? UNIZO ontwikkelde voor starters een breed pakket aan ondersteuning en begeleiding.

 

Verzekering beroepsaansprakelijkheid

 

Het beroep van architect vereist een grondige vakkennis en ervaring. Het bouwproces is complex en de opdrachtgever wordt steeds mondiger. Wie het beroep van architect uitoefent, is verplicht een verzekering af te sluiten.

 

Meer info: www.ar-co.be - www.cea-belgium.be - www.euromaf.be - www.protect.be

 

Vragen en antwoorden

 

Klik hier voor alle FAQ's van startende collega's.

 

Gratis infosessie in september: Kick Off Days for Architects

 

Je hebt al een stageplaats of bent nog op zoek? Tijdens een vlot en luchtig panelgesprek brengen tal van specialisten je op de hoogte van je rechten, plichten en mogelijkheden als stagiair-architect. Achteraf kun je bijpraten op de drink en ga je naar huis met een leuke goodiebag.

 

Kom langs op een van deze locaties:

12 september 2019 GENT   I   17 september 2019 LUMMEN   I   19 september MECHELEN

 

De avond is volledig gratis! Meer info en inschrijven? Klik hier.

Vorige editie Kick Off Days for Architects

NAV Kick Off magazine 2019

 

Het jaarlijks Kick Off magazine bundelt alle info die u móet weten om vlot uit de startblokken te schieten als stagiair.

Tijdens de Kick Off Days for Architects gaan we dieper in op deze issues.

 

Startende stagiairs krijgen het magazine in augustus gratis in de bus. Of lees het magazine hieronder gratis online.

Nuttige links
Liantis

Als starter is uw sociaal statuut van groot belang. Een zelfstandig architect kan immers ook ziek worden. LIANTIS heeft een specifieke adviseur voor vrije beroepers.

Orde van Architecten

Vooraleer als volwaardig architect aan de slag te gaan, dient u een stage te volbrengen. Bovendien dient u als actief architect ingeschreven te zijn op de 'tabel' van de Orde van Architecten.

SBB

Als zelfstandig architect zal u straks te maken krijgen met facturen, boekhouding, fiscaliteit, BTW... Belangrijke aspecten waarvoor u best te rade gaat bij professionals. Met 26 kantoren en 285 medewerkers bent u als startend architect er van harte welkom. Ze hebben ook een specifieke startersdienst en verschillende brochures die u op weg zullen helpen.

Unizo

Indien u als startend architect kiest voor een zelfstandig statuut dan laat u best UNIZO niet links liggen. Op hun website www.unizo.be vindt u heel wat informatie als het om starten aankomt. UNIZO organiseert jaarlijks de succesvolle startersdag waar u van harte welkom bent.