Architectuur

Uitbreiding campus KA Tervuren: een alzijdig scharnierpunt (OSK-AR, Abetec)

23 januari 2020

In opdracht van GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap ontwerpen OSK-AR architecten en Abetec architecten en ingenieurs een uitbreiding voor de GO-campus KA tervuren. Dat meldt Architectura.be. Het project omvat de nieuwbouw van een school voor de 3de graad lager onderwijs en de 1ste graad secundair onderwijs.

Beeld: OSK-AR architecten

Alzijdig scharnierpunt

Het nieuwe gebouw wordt ingeplant als scharnierpunt tussen de bestaande gebouwen van de secundaire en de lagere school. Het nieuwe, zeer compacte volume is een hexagon: hierdoor is er geen duidelijke voor- of achterkant en stelt het gebouw zich bijgevolg alzijdig op op de site. De stompe hoeken definiëren kwaliteitsvolle buitenruimtes, maken interessante doorzichten mogelijk en verzachten de grenzen tussen binnen en buiten.

 

Om tot een optimale werking van de school te komen was het van primair belang om de leerunits en de projectrooms in elkaar te laten overlopen om zo (spontane) interactie tussen alle leergroepen te stimuleren. Het bewaken van het akoestisch comfort, het naleven van de normen voor brandveiligheid en het compact en vooral overzichtelijk houden van het gebouw waren doorslaggevende elementen bij het leggen van deze puzzel. Het gebouw wordt opgetrokken met een prefab kolom/balk-structuur uit beton.

 

Kruisbestuiving

De school is opgevat als een opwaartse en ononderbroken spiraal waarbij de leerunits op elk van de drie bouwlagen rondom een centrale projectroom gelegen zijn. Door deze projectrooms visueel en fysiek te verbinden komen ook de verschillende leerunits in contact te staan met elkaar en wordt de kruisbestuiving en de spontane ontmoetingen die dit vernieuwende leerconcept typeren optimaal gestimuleerd. Daarnaast is de voetafdruk van het gebouw minimaal gehouden om de beschikbare groene buitenruimte voor de studenten te maximaliseren.

Beeld: OSK-AR architecten