Nieuws

Kati Lamens: “De tijd dat een bouwheer op een dag alle bouwmaterialen kon uitkiezen, is voorbij.”

10 februari 2020

Van zaterdag 29 februari tot en met zondag 8 maart vindt de jaarlijkse bouwbeurs Batibouw plaats in de Brusselse Heizelpaleizen. Maar voor het eerst in 60 jaar zal er geen stand zijn van de vier grote baksteenfabrikanten die in ons land actief zijn. De krant De Standaard vraagt zich af of de appetijt van de Belgen om te bouwen aan het afnemen is. Volgens NAV-voorzitter Kati Lamens wordt bouwen vooral complexer.

Hebben Belgen geen baksteen meer in de maag? De meest recente cijfers over het aantal bouwvergunningen, over de eerste tien maanden van 2019, lijken die stelling te bevestigen, aldus De Standaard. Met zo’n 23.000 bouwvergunningen was er sprake van een daling met zo’n 6 procent tegenover dezelfde periode in het voorgaande jaar 2018. Die vergelijking gaat echter niet helemaal op: in 2018 had de aankondiging van de ‘betonstop’ in Vlaanderen nog voor een boom in het aantal bouwaanvragen gezorgd.

 

Betekenisvoller is de almaar sterkere trend naar ‘appartementisering’. Data van het Belgische statistische bureau Statbel tonen zwart op wit aan dat er sinds 2003 elk jaar opnieuw meer bouwvergunningen zijn voor appartementen dan voor eengezinswoningen.

 

Almaar complexer

Voor een individuele kandidaat-(ver)bouwer wordt het almaar moeilijker om een juiste inschatting te maken van het grote keuzeaanbod op Batibouw, meent Kati Lamens, voorzitter van het Netwerk Architecten Vlaanderen.

 

‘Bouwen, verbouwen en renoveren zijn heel complex geworden. De woningen moeten aan steeds strengere – energetische en andere – normen voldoen. De tijd dat een bouwheer naar Batibouw kon gaan en daar op een dag alle bouwmaterialen kon uitkiezen, is voorbij. Want de keuze van materialen hangt samen met de gekozen bouwtechnieken, en die evolueren heel erg snel. Een bouwproject vergt veel professionele expertise, waarbij de architect de rol van regisseur opneemt.’