Nieuws

Bouwpromotoren kunnen zich voortaan verzekeren tegen beroepen op omgevingsvergunningen

13 februari 2020

Voor bouwpromotoren en grondeigenaars bestaat sinds kort een verzekerings­polis die inkomsten­verlies dekt wanneer beroepsprocedures een bouwproject vertragen. Dat meldt De Standaard.

Een omgevings­vergunning verkrijgen is een tijdrovende bezigheid, maar ook daarna is nog beroep mogelijk. Vaak is er portest van buurtbewoners die tegen de bouwplannen gekant zijn. Terecht protest of niet, het beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen kan tot de maandenlange blokkering van een project leiden en zware financiële gevolgen hebben.

 

Daarom lanceert een jonge verzekeringsmakelaar nu een ‘verzekering tegen ­beroepen op omgevingsvergunningen’. Het verzekeringscontract biedt bouwpromotoren, maar ook grond­eigenaars en -kopers een finan­ciële dekking. De polis kan maar ingeroepen worden als gespecialiseerde advocaten de wettelijkheid van de vergunning bevestigen. Die audit bepaalt ook de hoogte van de (eenmalige) verzekeringspremie.

 

De financiële tussenkomst geldt bij annulatie van het project of bij een schorsing van langer dan achttien maanden. De verzekeraar wil ontwikkelaars steunen "die een mooi, maatschappelijk gefundeerd project gedwarsboomd zien door pest­gedrag van personen zonder ­objectief belang."