Innovatie

Discrete waterafvoer sluit naadloos aan bij strakke, minimalistische nieuwbouwwoning

13 februari 2020

Bij de bouw van een moderne nieuwbouwwoning in het Limburgse Halen, ging architectenbureau ACHTEN ARCHITECTUUR voor een strakke en tegelijkertijd moderne look. Het innovatieve afwateringssysteem Euroline Discreet BFL van ACO liet de architect toe om een drempelloze overgang van binnen naar buiten te voorzien, en dat zonder risico’s op binnenvloeiend water.

Het programma omvatte een eengezinswoning voor een koppel zonder kinderen. Het koppel had een strakke, sobere architectuur voor ogen, weliswaar zonder de leefbaarheid en gezelligheid opzij te schuiven. Dat is ook het type architectuur waar architect Hermen Achten van Achten Architectuur voor staat: “Door te spelen met combinaties van verschillende materialen en volumes wekken we een zeker contrast op. Dat zie je in dit project bijvoorbeeld in het volumespel aan de buitenzijde: het volume in witte gevelbepleistering dat contrasteert met een sokkel in donkere, zwarte gevelsteen onderaan. Ook binnenin spelen we met het contrast tussen het wit van de muur en de zachte grijstinten van de vloer, aangevuld met zwarte accenten in de zwevende trap, de dragende kolommen, ...”

 

In-en uitspringende volumes

 “Al van bij de eerste gesprekken bleek dat het koppel vooral geen strakke, rechthoekige blok wilde”, gaat Achten verder. “Een spel van volumes, met hoeken en kanten, zonder weliswaar uit te monden in een kakofonie: dat was de vraag.” Daarom werkte Achten een “blokkendoos” uit met in- en uitspringende volumes, die niet alleen vormgeeflijke architectuur zijn, maar ook een welbepaalde functie hebben. “Zo zorgt de grote oversteek van de slaapkamer voor een overdekt terras op het gelijkvloers. Wij maken geen ‘vorm louter om de vorm’.” De architect heeft ruimte gecreëerd in de woning. Niet alleen horizontaal, maar ook verticaal: een vide zorgt voor het contact tussen de beneden- en de bovenverdieping, terwijl de dubbelhoge ramen resulteren in een zee van licht. “Het gelijkvloers bestaat bijna volledig uit glas, maar door slim om te springen met de oriëntatie van de ramen en de zonwering, vermijden we oververhitting.”

Van binnen naar buiten

 

Een moeilijkheid waar het architectenbureau al lange tijd -in heel wat projecten- mee worstelde, is het al dan niet voorzien van een naadloze overgang van binnen naar buiten. “Ik stond hier steeds weigerachtig tegenover, omdat dit grote risico’s met zich meebracht op vlak van waterinfiltratie. We voorzien niet voor niets al eeuwenlang een opstand aan onze voordeur. Maar toen ik las over het gloednieuwe Euroline Discreet Inox BFL afwateringssysteem van ACO, dacht ik: ‘Eindelijk een fatsoenlijke oplossing!’.”

 

Achten vervolgt: Ik spring meestal voorzichtig om met nieuwe producten: experimenteren doe ik alleen in mijn eigen woning. Maar wij werken al heel lang samen met ACO, en dat is geen toeval. De firma heeft een bijzonder uitgebreid gamma en dat laat toe om voor alle problemen een oplossing te vinden. Een bijkomende troef is dat ACO voor een doorgedreven technische ondersteuning zorgt. De broodnodige knowhow is zeker en vast aanwezig.”

 

Strak en minimalistisch design

 

Euroline Discreet Inox BFL heeft als voordeel dat het strakke, minimalistische design mooi aansluit bij de visie van de eigenaars op de look & feel van hun nieuwe woning. Achten: “De afvoergoot is bijna onzichtbaar. Daardoor blijft het niveau tussen binnen en buiten quasi gelijk, maar konden we ook dezelfde tegels en hetzelfde voegenpatroon van binnen naar buiten laten doorlopen. Een standaard afvoergoot zou ervoor zorgen dat het patroon wordt gebroken, maar Euroline Discreet Inox BFL, met zijn opening van amper enkele centimeters, laat toe om de voegen heel mooi te laten doorlopen. Tegelijkertijd biedt de goot wel de kwaliteit en garanties die belangrijk zijn voor een resultaat dat voldoet op technisch vlak. De goot biedt zeker en vast voldoende afvoercapaciteit.”

 

De woning ligt in overstromingsgevoelig gebied. Toch had Achten genoeg vertrouwen in deze drempelloze oplossing van ACO. “Het niveau van de buitenterrassen loopt gelijk met het niveau van de binnenruimtes van de woning. Aan de buitenkant van de terrassen bij de overgang naar de omliggende tuin voorzagen we wel een niveauverschil van om en bij de 20 centimeter. Dat creëert een extra buffer voor het water in geval van een overstroming.”

Technische bijstand

 

Het werk van ACHTEN ARCHITECTUUR stopte niet bij het voorschrijven van de Euroline Discreet Inox BFL. “Zoals steeds bij het toepassen van innovaties hebben we aan ACO gevraagd om technische bijstand te verlenen aan de aannemer. Als architect is het belangrijk dat de fabrikant je voldoende rugdekking biedt bij het gebruiken van zo’n nieuw product. Je draagt immers een grote verantwoordelijkheid en je wil iets ontwerpen dat technisch haalbaar is.”

 

“We hadden ook het geluk dat de aannemer, Nico Bruninx van BTE Bouwonderneming, zelf ook vragende partij was voor die ondersteuning”, gaat Achten verder. “Vooral voor de aanzet was hulp vanuit ACO wenselijk. Een standaard afvoergoot plaatsen kan iedere doe-het-zelver, maar hier kwam toch wel enig coördinatiewerk bij kijken.”

 

 “Ik had wel al van Euroline Discreet Inox BFL gehoord, maar had er nog nooit mee gewerkt”, vult Nico Bruninx van BTE Bouwonderneming aan. “In dit project was dit een uitgelezen keuze, omdat de klant en de architecten streefden naar een mooie, strakke afloop. De plaatsing is zonder enig probleem verlopen, aldus Bruninx. “Het is een perfect product om mee te werken. Een technisch adviseur van ACO is ter plaatse gekomen om ondersteuning te bieden bij de plaatsing en dat is goed verlopen. De principes van de plaatsing verschillen eigenlijk niet zo heel veel van die bij een standaard ACO-afvoergoot.”

 

Hermen Achten blikt met tevredenheid terug op de realisatie en op de toepassing van Euroline Discreet Inox BFL: “Het is altijd een zaligheid om met klanten te werken die jouw visie op architectuur en wonen volmondig delen. Ik ben heel fier op deze realisatie. De keuze van deze afvoergoot draagt bij tot het succesvolle eindresultaat: indien we met een traditionele, brede goot hadden gewerkt, zouden we dit minimalistische karakter en het beoogde visuele effect nooit bereikt hebben.”