Nieuws

Polygoon, ROOILIJN en Steenmeijer creëren cohousingproject in beschermd kasteel

14 februari 2020

De TV Polygoon Architectuur, ROOILIJN architectuur en Steenmeijer architecten werd aangeduid om het bekende Kasteel Boekenberg in Deurne te herbestemmen tot cohousingproject voor senioren vanaf ca. 50 jaar. Dat meldt Architectura.be. Volgend jaar al moeten de eerste bewoners er hun intrek kunnen nemen.

Beeld: Polygoon Architectuur

Het Kasteel Boekenberg in het Boekenbergpark in Deurne is een beschermd monument dat bovendien gelegen is in een beschermd cultuurhistorisch landschap. Het gebouw in rococostijl werd media 18de eeuw ontworpen door architect Jan Pieter van Baurschiet als Hof van plaisantie, een buitenverblijf voor gegoede burgers.

 

Buurtfunctie

Symbiosis vzw, een burgerinitiatief dat een positief woonalternatief wil bieden voor mensen die de tweede levenshelft bereikt hebben, laat het kasteel nu omvormen tot een duurzaam cohousingproject voor senioren vanaf ca. 50 jaar. Er worden negen compacte wooneenhden voorzien, variërend in grootte en ruimtelijkheid, aangevuld met een groot aandeel gemeenschappelijke ruimtes zoals onder meer een eetkeuken, een ontmoetings- en leefruimte, gasten- en zorgkamers, een wasruimte, een fietsen- en afvalberging en een terras. Het project zal daarenboven ook een maatschappelijke buurtfunctie vervullen door het publiek op een natuurlijke manier in het project te betrekken zodat de openstelling van het erfgoed niet in het gedrang komt, door het organiseren van verschillende activiteiten die afgestemd zijn op de locatie, het gebouw en de toekomstige bewoners.

 

Respect voor het verleden

Hoewel het kasteel en zijn interieur doorheen de tijd vrij ingrijpend zijn aangepast, maken nog een aantal elementen en kenmerken de principes van de 18de eeuwse architectuur en wooncultuur afleesbaar: harmonie, hiërarchie en verhouding zijn daarin belangrijke begrippen. Het project voorziet in de zachte omvorming van het beschermd monument, waarbij de historische principes en logica zoveel mogelijk hersteld worden door het wegnemen van storende toevoegingen – invulwanden en verlaagde plafonds bijvoorbeeld – en de oorspronkelijke basisstructuur en ornamenten terug bloot te leggen. Werken vanuit de bestaande structuur houdt de verbouwingswerken bovendien betaalbaar.

Beeld: Polygoon Architectuur