OMA, Jaspers-Eyers, Assar Architects

Nieuws

Nieuwe hoofdzetel NMBS aan Zuidstation wordt ontwerp van OMA, Jaspers-Eyers en Assar

2 maart 2020

Het station Brussel-Zuid, waar de NMBS zijn hoofdzetel wil onderbrengen, wordt getransformeerd door het consortium OMA, Jaspers-Eyers Architects en Assar Architects. Dat meldt De Standaard.

Het historische gebouw aan de Fonsnylaan wordt behouden, maar architect Reinier De Graaf heeft er een groot glazen volume aan toegevoegd waar de NMBS al zijn diensten in kan onderbrengen, die nu nog verspreid zitten.

 

In het ontwerp werd uiteraard ook gedacht aan de treinreiziger. "De hoofdingang wordt veel zichtbaarder en toegankelijker en ook de sokkel van de gebouwen langs de Fonsnylaan wordt nieuw leven ingeblazen. Daarin komen zowel nieuwe handelsruimtes als de ingang van de nieuwe hoofdzetel, die bovendien toegankelijk wordt voor het publiek, met onder meer een exporuimte", klinkt het in het persbericht. Er komt ook een derde spoorgang van de Fonsnylaan tot de perrons om een vlottere doorstroming van de reizigers mogelijk te maken.

 

"Het doel is om de wijk nieuw leven in te blazen en op elk moment van de dag meer uitnodigend, gezelliger en levendiger te maken. De renovatie van de bestaande gebouwen en de uitbreiding zullen helpen om de wijk een nieuw imago te geven", aldus nog NMBS