Nieuws

'Halfslachtige klimaatinitiatieven zijn de beste manier om de business-as-usual te consolideren'

9 maart 2020

Volgens docent en onderzoeker aan de KU Leuven Gideon Boie focussen we nog te veel op enkele “fetisjen” van groene materialen en slimme technieken, en kijken we niet fundamenteel naar de klimaatuitdagingen in de bouwsector. Dat schrijft hij in een opiniestuk op VRT.be. Ook NAV pleit al langer voor een integrale aanpak. Voorzitter Dirk Mattheeuws: “We willen gedragen klimaat- en milieushifts in de bouw en een écht duurzame, circulaire bouwsector. Nu wordt al te vaak individueel, fragmentair en te weinig op lange termijn gedacht.”

"Mijn argument is dat de focus op groene materialen en slimme oplossingen een techno-valkuil vormen voor de bouwshift", aldus Boie op VRT.be.

 

"Halfslachtige klimaatinitiatieven zijn de beste manier om de business-as-usual te consolideren. Het suburbane woonpatroon blijft dezelfde, maar elke kelder is wel uitgerust met een energiezuinige warmtepomp."

 

"Klimaatontkenning kan je het niet noemen, maar dan wel minstens klimaatfetisjisme. Stel geen vragen over de herkomst van materialen. Stel geen vragen over de grondconsumptie. Stel geen vragen over de verkeersinfrastructuur die nodig is om onze klimaatbewuste woning te bereiken. Stel geen vragen over de luchtkwaliteit. Stel geen vragen naar de afvalberg die gecreëerd wordt bij elke klimaatbewuste renovatie."

 

Ontwerpintegratie & ecosystemisch denken

"In de eerste plaats ontbreekt een ontwerpintegratie van alle deeloplossingen. Voor dit probleem is het nodig om de rol van de architect te erkennen binnen de bouwshift, daarvoor pleitte ook Kati Lamens van NAV. Het vergt studie om een woning te kunnen opvatten als een gesloten kringloop."

 

"In de tweede plaats ontbreekt het ecosystemisch denken", schrijft Boie. "Wat is een slimme warmtepomp waard als ondertussen onze open natuur in Vlaanderen langzaam opgepeuzeld wordt door verkavelingen? De energieprestatie van een woning kan je niet losknippen van de vraag hoe ver de woning verwijderd ligt van werk en sociale voorzieningen, de mobiscore dus. Andere vragen betreffen de waterhuishouding van onze bodem en de kwaliteit van de lucht die we inademen."