oproep

Heb jij FFP2 of FFP3-mondmaskers? Breng ze binnen bij je ziekenhuis

Pieter De Groote • 17 maart 2020

Om het dreigende tekort aan mondmaskers te counteren, roept viroloog Marc Van Ranst particulieren op om mondmaskers die zij hebben gekocht, af te geven in een ziekenhuis in de buurt. Ken jij een aannemer die zulke maskers heeft? Bezorg ze dan deze oproep!

“Beste vrienden, jullie kochten massaal mondmaskers bij de apotheker. Onze verpleegkundigen en artsen hebben deze maskers nu heel hard nodig. Kunnen jullie aub deze dozen afgeven aan de onthaaldesk van jullie ziekenhuis in de buurt? Zo helpen jullie echt jullie gezondheidswerkers!”, zo tweette Van Ranst.

Een grote bestelling van mondmaskers die ons land had geplaatst, is niet geleverd geworden. Mogelijk is er sprake van fraude. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is op zoek naar alternatieven. De komende dagen zou een eerste, beperkte lading maskers moeten aankomen.

 

“Beste vrienden, jullie kochten massaal mondmaskers bij de apotheker. Onze verpleegkundigen en artsen hebben deze maskers nu heel hard nodig. Kunnen jullie aub deze dozen afgeven aan de onthaaldesk van jullie ziekenhuis in de buurt? Zo helpen jullie echt jullie gezondheidswerkers!”

— Marc Van Ranst (@vanranstmarc)


Ook de FOD Volksgezondheid roept op om mondmaskers te doneren aan zorginstellingen of er desnoods zelf te maken.


“Heb jij nog chirurgische mondmaskers (FFP2, FFP3) thuis ? Help onze zorgverleners en geef ze af bij je lokale ziekenhuis. Ben jij gedreven in het stikken en naaien ? We werken volop aan een patroon om zelf maskers te maken. We publiceren dit zo snel mogelijk. #samentegencorona pic.twitter.com/wIKw98JZHb”
— FOD Volksgezondheid (@be_gezondheid)


In Peer heeft het BuSO Sint-Elisabeth al gehoor gegeven aan de oproep. De school verzamelde mondmaskers en bracht die naar het Mariaziekenhuis in Pelt. Leerkracht Willem Kerkhofs: “Het is niet meer dan normaal om dit te doen, het is onze maatschappelijke plicht. En we hopen een inspiratie te zijn voor anderen.”

Architect Nico Verdickt organiseert een inzamelpunt voor Antwerpen (Noord). Mondmaskers binnenbrengen kan in Comptoir Sucrier (Oudesteenweg 87).

Contact via +32 (0)475 36 63 60 of op nico@verdicktenverdickt.be