Nieuws

Bouw nieuw M HKA terug naar af

23 maart 2020

Het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M HKA) zou een prestigieus nieuw gebouw krijgen op het Zuid, maar de procedure wordt nu geannuleerd, meldt VRT Nieuws. Voor die operatie had Vlaanderen 65 miljoen over, het is onduidelijk wanneer die nieuwbouw er zal komen.

Het was groot nieuws in Antwerpen, 2 jaar geleden: het Museum voor Hedendaagse Kunst (M HKA) zou een paar honderd meter verder op de Gedempte Zuiderdokken een prestigieuze nieuwbouw krijgen, dubbel zo groot als het huidige museumgebouw. Vijf architectenteams werden geselecteerd, uit een totaal van 87 architectenbureaus, en mochten een ontwerp uitwerken tegen oktober vorig jaar.

 

De jury kon niet tot een unaniem oordeel komen, ook omdat de inzichten over het nieuwe museum gaandeweg zijn veranderd, en de procedure wordt nu stopgezet. De hoop op een nieuw museum in 2024 lijkt daarmee vervlogen, want het proces begint helemaal opnieuw. Het ligt zeker niet aan de ontwerpen, is intern te horen, maar wel aan voortschrijdend inzicht in de noden van het M HKA. 

 

Alle gemaakte kosten worden weliswaar vergoed, maar die extra kosten zullen dus niet leiden tot een nieuw gebouw. Het totale kostenplaatje voor de nieuwbouw - oorspronkelijk begroot op 65 miljoen euro - zou min of meer hetzelfde moeten blijven, al kan men dat bedrag op politiek niveau op dit moment nog niet bevestigen.

 

Bronnen