Nieuws

Corona: tewerkstellingsattest i.f.v. verplaatsingen

23 maart 2020

In het kader van de coronamaatregelen zijn niet-essentiële verplaatsingen verboden. De politie controleert hierop. Met dit attest zorgt u ervoor dat u of uw medewerkers toch nog naar kantoor kunnen komen of zich naar de werf kunnen begeven.

Iván Rivero/Pexels

In België is er momenteel geen attestatiesysteem voorzien. Los van enige verplichting, kan het wel handig zijn dat bedrijven zelf iets voorzien voor hun medewerkers, maar er is dus geen verplicht systeem of model. Men moet er wel rekening mee houden dat niet alle verplaatsingen zijn toegelaten in België.

 

De federale regering verplicht burgers thuis te blijven om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden:

 • behalve om naar het werk te gaan;
 • behalve voor essentiële verplaatsingen (naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen);
 • lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan en wordt zelfs aanbevolen. Dit kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met een vriend. Uitstapjes met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen zijn toegestaan. Het is belangrijk om een redelijke afstand te bewaren.
 • Samenscholingen zijn niet toegestaan.

  Bedrijven zijn - ongeacht hun omvang - verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waarin dit mogelijk is, zonder uitzondering.
   
 • Voor degenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, zal de social distancing strikt worden gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de 2 werkgever georganiseerde vervoer. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten.
 • Indien de autoriteiten vaststellen dat de social distancing-maatregelen niet worden nageleefd, krijgt de onderneming in eerste instantie een zware boete opgelegd. In geval van niet-naleving na de sanctie zal de onderneming moeten sluiten.
 • Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die zullen er echter voor moeten zorgen dat de regels inzake social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen.