Nieuws

Bouwsector krabbelt moeizaam (maar geleidelijk) recht

2 april 2020

Ook de bouwsector kreeg flinke klappen door de coronacrisis. Twee op de vijf bouwbedrijven (38 procent) hebben het werk slechts gedeeltelijk hernomen en amper een op de vijf bouwbedrijven (18 procent) werkt volledig, meldt De Standaard op basis van cijfers van de Confederatie Bouw. 'Veel bedrijven maken aanstalten om minstens gedeeltelijk opnieuw op te starten, maar ik verwacht niet dat de bouwactiviteit op korte termijn spectaculair zal toenemen', zegt voorzitter Marc Dillen.

Veel bouwaannemers hebben zich nochtans al min of meer aangepast aan de nieuwe regels. Bijvoorbeeld door hun bouwvakkers op te splitsen in meer en kleinere teams, en die vervolgens te verspreiden over meerdere bouwwerven. Werknemers worden ook gevraagd om zich individueel met de wagen te verplaatsen naar de werf, zodat ze niet langer samengepropt zitten in het klassieke busje van de werfleider.

 

Mondmaskers

Schilders, parketinstallateurs en asbestverwijderaars hebben uiteraard professionele mondmaskers nodig: FFP2- of FFP3-maskers. Veel daarvan zijn de voorbije weken door de sector zelf aan ziekenhuizen geschonken.

 

Aantal betoncentrales opnieuw open

En dat is niet alles. Vorige week was er plots een bevoorradingsprobleem voor beton. Omdat de vraag plots instortte, sloten heel wat betoncentrales de deuren. Omdat veel kleine bouwaannemers bleven werken, kregen de weinige centrales die wel nog open waren, plots veel orders binnen. Daardoor konden ze met hun leveringen nauwelijks volgen. Die situatie is inmiddels aan het veranderen. Deze week ging een aantal ­betoncentrales opnieuw open. "De situatie is nu een stuk beter dan een week geleden", zegt Dillen.

 

Geruchten over bevoorradingsproblemen voor andere bouw­materialen – zoals pvc-platen en aluminiumprofielen – wuift Dillen weg. "Er kunnen wat problemen zijn met producten die uit het buitenland aangeleverd moeten worden, maar gezien de geringe vraag zie ik daar voorlopig geen graten in."