Nieuws

AZ Sint-Maarten Mechelen wordt woonbuurt (ontwerp: POLO Architecten)

7 april 2020

De Mechelaars krijgen er op de voormalige site van het AZ Sint-Maarten campus Leopoldstraat weldra een volledig nieuwe buurt bij: Maarten. Het ontwerp is van de hand van POLO architects en OKRA Landschapsarchitecten. Het resultaat: 74 appartementen, 21 woningen, een stadshotel en kantoor- en winkelruimte. Op de nagenoeg 10.000m² grote site komt bovendien ook een gloednieuw wijkpark en een verkeersvrije leefstraat.

Beeld: Ciril

De site staat volledig leeg en krijgt een nieuwe invulling. Concreet komen er in het woonproject 74 appartementen gaande van 1 tot 3 slaapkamers en 21 woningen in een volledig nieuw binnengebied dat onder meer bestaat uit een verkeersvrije leefstraat en een nieuw wijkpark - samen goed voor ruim 3.800 m² nieuwe publieke ruimte. De woningen worden volgens BEN-normen gebouwd en beschikken over eigen tuintjes en een 1.000 m² collectieve tuin. Bewoners en bezoekers zullen hun fietsen rechtstreeks aan de woningen kunnen stallen en kinderen zullen in de nieuwe straat veilig kunnen spelen zonder verkeer van auto’s. “In samenspraak met Stad Mechelen zal de nieuw ontwikkelde site ook plaats bieden aan een stadshotel en winkel- en kantoorruimte. Alles bij elkaar, wordt Maarten een groene plek waar iedereen heerlijk kan wandelen, ontspannen en wonen. Een levendige buurt ook, waar wonen en werken mooi samen komen”, klinkt het bij ontwikkelaar Ciril.

 

Al die functies krijgen uiteindelijk plaats in verschillende nieuwe gebouwen ontworpen door POLO architects. Ze zorgen daarbij voor een knappe aansluiting met de omgeving en inplanting rondom de groene buitenruimte, getekend door OKRA Landschapsarchitecten. 

 

De afbraakwerken worden voorzien in het najaar van 2020 - de eerste bewoners van Maarten zouden dan in het voorjaar van 2023 hun intrek kunnen nemen.

Beeld: Ciril