event

Renovatiedag 2020: bezoek de knapste renovaties ... vanuit uw kot!

15 april 2020

In uw kot blijven en toch inspiratie opdoen? De Renovatiedag, die elk voorjaar duizenden bezoekers op de been brengt in gans Vlaanderen en Brussel, maakt in deze coronatijden bijna het onmogelijke waar. “Ons event was zo goed als af toen de softe lockdown werd afgekondigd”, aldus coördinator Hans Wynant. “26 april moest het orgelpunt van maanden hard werken worden en we waren er het hart van in toen dat in het water dreigde te vallen. Maar geïnspireerd door de creativiteit van de deelnemende architecten hebben we er toch iets op gevonden.”

Atelier Janda Vanderghote - © fotografie: Alexander Meeus

Het wordt dit jaar geen klassieke openhuizendag, want Ik ga Bouwen en Zoekeenarchitect.be lanceren van 15 tot 26 een digitale “blijf-in-uw-kot” editie, waar 35 enthousiaste interieur- en  architectenkantoren aan deelnemen. Ze postten podcasts over hun visie als ontwerper en verhelderende video's en foto’s die je hun architecturale ingrepen doen beleven. De troeven van de Renovatiedag - inspiratie, informatie en een babbel met de architect - blijven zo behouden. “Nu meer dan ooit beseffen mensen dat een gezellige thuishaven een elementaire basisbehoefte is en dat zal na de lockdown niet anders zijn. Er is dus geen reden om nu plots te gaan stoppen met dromen over je ideale woning.” 

 

De architecten roepen ook de overheid op om zeker nu het vergunnen van projecten niet te doen vertragen. “Ook daarvoor kunnen moderne communicatiemiddelen ingezet worden”, aldus architect Dirk Mattheeuws, voorzitter van Netwerk Architecten Vlaanderen.

 

Ontdekkingstocht in woord, beeld en geluid

Tijdens de Renovatiedag, die dit jaar aan zijn 22ste editie is, openen elk jaar creatieve, toonaangevende renovaties de deuren voor het grote publiek. Vorig jaar grepen zo’n 7.000 potentiële bouwheren die kans. Door de coronacrisis is het echter belangrijk dat we massaal “in ons kot” blijven. Wie verbouwplannen koestert en op zoek is naar inspiratie en informatie, krijgt dankzij het digitale platform ook dit jaar de kans om te proeven van knappe renovaties én contact op te nemen met de mensen achter het project…  Want ook in deze ongewone periode moeten ontwerpers en toekomstige verbouwers elkaar spreekwoordelijk kunnen ontmoeten.

MAN architecten - © fotografie: Katoo Peeters

Nood aan hoop en perspectief

N.a.v. het coronavirus heeft de overheid een nooddecreet gestemd waardoor de vergunningstermijnen met een maand kunnen worden verlengd. Netwerk Architecten Vlaanderen, de architectenorganisatie die onder de vlag Zoekeenarchitect.be het evenement mee organiseert, dringt erop aan dat de procedures niettemin niet nodeloos worden gerekt. “Mensen hebben hoop en perspectief nodig. Iedereen is erbij gebaat dat de bouwsector zo snel mogelijk terug ‘normaal’ kan werken op het moment dat ook de coronamaatregelen versoepeld kunnen worden. We dringen er daarom op aan dat overheden maximaal de bestaande technische mogelijkheden inzet om de procedures net te versnellen, althans waar het nooddecreet dat toelaat”, aldus voorzitter Dirk Mattheeuws.

 

Creatief met ruimte

De virtuele bezoekers van de Renovatiedag kunnen online een breed scala aan stijlen ontdekken: van authentieke rijwoningen over architecturale villa’s tot strakke lofts. Maar ook alles daartussenin of daarbuiten. Denk maar aan een oude schuur die een tweede leven kreeg als eengezinswoning. Of een leegstaand postsorteercentrum uit de jaren 50 waarin karaktervolle appartementen zijn ondergebracht. Met creativiteit, een  open geest en een gezonde portie lef is veel mogelijk. Dat zetten de deelnemende renovaties dit jaar meer dan ooit in de verf. 

ODA architecture - © fotografie: Dieter Van Caneghem

Praktisch

Duur campagne: woensdag 15 april t.e.m. zondag 26 april

Initiatief: Ik ga Bouwen en Zoekeenarchitect.be 

Deelnemende projecten: een overzicht en beschrijving van de deelnemende projecten vind je op www.renovatiedag.be 

Deze online editie is volledig gratis voor iedereen.