Nieuws

Uplace ruimt plaats voor nieuw project 'Broeklin' met winkels en kleine bedrijven

24 april 2020

De plannen voor mega winkelcomplex Uplace in Machelen zijn definitief opgeborgen, meldt VRT Nieuws. In de plaats komt een werk- en winkelwijk met de naam Broeklin. Verwijzend naar het gebied 'Broek' daar, én de naam van bruisende Brooklyn-wijk in New York. NAV vindt het positief dat er op deze plek een duurzamere invulling komt door de innovatieve benadering van professor architectuur Alexander D’Hooghe. Die voorziet in het urbane project Broeklin een integratie van o.a. maakindustrie, stadslandbouw en circulaire gebouwen.

Anderhalf jaar geleden begon architect Alexander D’Hooghe aan het concept van een werkwinkelwijk: "Er komen hallen van 240 op 80 meter. Daar komen maatwinkels zodat klanten kunnen zien vanwaar hun product komt. Daarnaast is er ook plaats voor KMO's, kantoren, horeca en opleidingscentra. Er zal dus écht gewerkt en gewinkeld kunnen worden." 

 

Ook artiesten krijgen een plaats in de nieuwe plannen. "Zo zal het ‘Huis van de Kunsten’ ruimte bieden voor opnamemogelijkheden, repetities, producties, experimenten, workshops en kunstateliers. Er komt ook een samenwerking met Brussels Philharmonic." 

 

Vernieuwend

Burgemeester Marc Grootjans van Machelen is erg blij met de beslissing. "Het ziet er ultramodern uit en erg vernieuwend.  Een beetje zoals Thurn and Taxis in Brussel. Er zal ook veel nieuwe werkgelegenheid komen wat fantastisch is voor onze jongeren. Onze regio kan dit echt gebruiken". 

Berlijn

In De Standaard verwijst D'Hooghe ook naar het voorbeeld van Adidas, dat in Berlijn klanten ter plekke kledij laat ontwerpen en produceren op kleine schaal. "De grens tussen productie en consumptie valt weg".

 

Een andere hal zal gewijd worden aan stadslandbouw. Ook een polyvalente ruimte voor cultuur en podiumkunsten krijgt een plaats op de site. Een bijkomend parkeergebouw moet plaats bieden aan zo'n 1.000 wagens, al zal er op het plein ook ruimte gemaakt worden voor alternatieve vervoersvormen zoals elektronische steps en deelwagens. 

 

In 2021 moet de eerste spade de grond ingaan.