Nieuws

Grondwettelijk Hof vernietigt bijkluswet

24 april 2020

UNIZO en Netwerk Architecten Vlaanderen reageren verheugd op de vernietiging van de bijkluswet door het Grondwettelijk hof. Naast de oneerlijke concurrentie die hiermee werd bevorderd, zette het ook de deur open voor het inschakelen van niet-professionele cowboy-aannemers op de werf. Dit wordt nu gelukkig een halt toe geroepen. NAV ondertekende mee het verzoekschrift tot vernietiging.

Op donderdag, 24 januari vorig jaar, dienden UNIZO, Boerenbond en acht bij UNIZO aangesloten sectororganisaties hun gezamenlijk verzoekschrift tot vernietiging van de zogenaamde 'bijkluswet' in bij het Grondwettelijk Hof. Het gaat om Bouwunie, Nelectra, Horeca Vlaanderen, UBK (kappers), Fitness.be, de Nationale Vereniging van Beroepsfotografen, NAV en FBT (textielverzorgers). 

"Hiermee komt een einde aan de bijkluswet in zijn huidige vorm, zij het dan vanaf 2021, zoals in het arrest van het Hof bepaald", besluit Danny Van Assche van UNIZO. "We willen met de beleidsmakers in gesprek gaan over de verdere gevolgen, onder andere voor de digitale deelplatformen. De redenering van het Grondwettelijk Hof is immers grotendeels op hen van toepassing. Oneerlijke concurrentie uit die hoek moet worden vermeden."

Ter herinnering: UNIZO, Boerenbond en de betrokken sectorfederaties kunnen enkel een bijkluswet aanvaarden met daarin harde garanties dat de 'occasionele diensten' waarvan sprake effectief worden beperkt tot échte vriendendiensten, door een heldere en ondubbelzinnige afbakening in de wet. Ook is het voor de betrokken organisaties onaanvaardbaar dat werknemers hun reguliere activiteiten (bij hun werkgever) in hun vrije tijd zouden verderzetten als onbelaste bijverdienste. Daarnaast blijven UNIZO, Boerenbond en de betrokken sectorfederaties betreuren dat de wet de 10 % belasting op diensten die via elektronische platformen worden verricht, heeft afgeschaft. Het ging nochtans om een tarief dat lager lag dan hetgeen geldt voor reguliere ondernemers. In zijn huidige vorm biedt de wet geen enkele garantie dat ondernemingen hun huidige activiteit niet geheel of gedeeltelijk onder een platform kunnen onderbrengen (om zo te vermijden dat hun deeltijdse medewerkers sociale bijdragen of belasting moeten betalen). Want ook dat betekent deloyale concurrentie voor ondernemers die hun werknemers wél een volwaardig statuut geven.