Innovatie

Daikin toont hoe operationeel te blijven in volle coronacrisis

28 april 2020

De hoofdzetel van Daikin Europe in Oostende heeft zich razendsnel aangepast aan de coronamaatregelen. In slechts twee dagen tijd werd de fabriek aangepast om, geheel volgens de regels, operationeel te kunnen blijven.

Wim De Schacht, vice-president Daikin Europe NV, legt uit: “Als onderdeel van een Japanse multinational, volgden we de uitbraak van het coronavirus in Azië meteen van kortbij. Heel snel hebben we in onze fabriek in Oostende actie ondernomen en proactief voorzorgsmaatregelen in het leven geroepen. Nog voor de Belgische regering beperkingen oplegde, volgden we de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie al.”

 

Maatregelen tot in de puntjes uitgewerkt

 

Alle werknemers worden via een website op de hoogte gehouden van de informatie rond Corona. Bij belangrijke wijzigingen, krijgt iedereen een sms. Om ervoor te zorgen dat iedereen, ook anderstaligen, de maatregelen goed begrijpen, wordt sterk ingezet op visuele communicatie.

 

Alvorens de site te betreden, wordt ieders temperatuur gemeten met een automatische thermometer. Wie symptomen heeft, wordt naar een dokter gestuurd. Iedereen krijgt ook een setje handschoenen bij het binnenkomen. Het aantal toegelaten personen in de kleedkamers wordt, aan de hand van een toegangskaart, ook gecontroleerd en beperkt.

 

Om tegemoet te komen aan de regel van 1.5m social distancing op de werkvloer, werden de werkposten uit elkaar geschoven. Om te vermijden dat werknemers elkaar te dicht kruisen, werden verder ook extra en eenrichtingsverkeer wandelpaden in de fabriekshal aangelegd. Ook bij het pauzeren wordt de anderhalve meter gerespecteerd en krijgen arbeiders vaste zitplekken toegewezen. Overal is desinfecterende handgel beschikbaar en touchscreens worden bediend met behulp van oorstokjes. En na elke shift wordt alle materiaal ontsmet.

Invloed op de productie

 

Momenteel is de productiecapaciteit ongeveer 40 procent. Wim De Schacht ziet dit de komende weken graag weer stijgen naar 60 procent.