Nieuws

Minister Muylle: “Ook werken binnenshuis bij particulieren toegestaan”

4 mei 2020

Vandaag is de eerste fase van het exitplan van start gegaan. We lieten je vorige week weten dat werfoverleg houden, klanten bezoeken en opmetingen houden terug toegelaten wordt, maar enkel B2B. Dezelfde activiteiten zouden B2C dan volgende week terug mogelijk worden. In de tv-journaals van gisterenavond veegde minister van Werk Muylle dat onderscheid echter van tafel. Dat gebeurde na druk vanuit de aannemersfederaties, die verwezen naar hun sectorakkoord en de bekrachtiging daavan via het ministerieel besluit. Dat besluit werd pas vorige donderdagavond laat gepubliceerd.

De minister bevestigt expliciet dat werken binnenshuis bij particulieren terug mogen. Ze verwees daarbij ook naar het sectorakkoord. Daarin staat letterlijk “…verstaan we ook onder het binnenshuis werken, het kunnen doen van de nodige opmetingen en planbesprekingen in functie van offertes en werkplanning.” NAV concludeert daaruit dat deze activiteiten ook voor architecten terug toegelaten zijn, zij het onder voorwaarden, nl. het toepassen van preventieve maatregelen zoals social distancing of andere maatregelen waar dit niet mogelijk is. Een beschrijving van de mogelijke preventieve maatregelen staan in onze sectorgids voor architecten.

 

Samengevat:

 • Aannemers mogen terug binnenshuis werken, ook bij particulieren.
  Lees op de website van Bouwunie de in het sectorprotocol beschreven preventiemaatregelen die daarrbij in acht moeten worden genomen.
 • Uit ditzelfde sectorprotocol blijkt dat ook klantenbezoeken en opmetingen terug toegelaten zijn, naast werfopvolging en oplevering:
  “Met het oog op het op peil houden van het werkvolume en het garanderen van de continuïteit van de opdrachten, verstaan we ook onder het binnenshuis werken, het kunnen doen van de nodige opmetingen en planbesprekingen in functie van offertes en werkplanning. Er dient eveneens rekening te worden gehouden met de opvolging van de werken, alsook met de oplevering. Ook deze activiteiten worden verstaan onder binnenshuis werken.”
 • NAV concludeert daaruit dat deze activiteiten ook voor architecten terug toegelaten zijn, zij het onder voorwaarden.
 • De maatregelen blijven van kracht:
  • Klanten ontvangen op kantoor is niet toegelaten.
  • Telewerken en digitaal overleg geniet de voorkeur.
  • Indien dit niet mogelijk is, respecteer de social distancing.
  • Indien dit niet mogelijk is, neem andere preventieve maatregelen zoals beschreven in de heropstartgids voor architecten van NAV.
  • Vertaal deze sectorgids naar concrete maatregelen voor je eigen kantoor a.d.h.v. een risico-analyse van je verschillende activiteiten.