Innovatie

Intensieve ventilatie en nachtkoeling voorkomt oververhitting

13 mei 2020

Met steeds meer warme dagen per jaar, is de zoektocht naar alternatieven om binnentemperaturen in bedwang te houden meer dan ooit ‘hot’. Controle over het binnenvallend zonlicht (via dynamische buitenzonwering) is dan één van de efficiënte oplossingen, maar om het binnen ook effectief te laten afkoelen is meer nodig, namelijk: nachtkoeling of intensief ventileren gedurende de nacht via grote raamroosters.

Inbraakwerende ‘431RC2’ raamroosters

Wie de ramen op het gelijkvloers de hele nacht wil openlaten om intensief te koelen, riskeert daarmee helaas ook ongewenste gasten aan te trekken. Veiligheid is dus een belangrijk aandachtspunt op dit vlak, en daarom biedt Renson voor dit type toepassingen het inbraakwerende ‘431’ raamverluchtingsrooster aan met RC2-certificering. Overdag biedt dat beschutting tegen zon, regen en ongewenste inkijk, ’s nachts – met het luik erachter geopend om van de koelere nachtlucht te kunnen profiteren – tegen insecten en inbrekers. Belgische WTCB-Testen toonden aan dat deze raamroosters met de hoogste veiligheidsklasse ‘5’ geclassificeerd zijn. Alle zichtbare delen van de 431RC2-roosters van Renson zijn bovendien in 100% in aluminium uitgevoerd, met het oog op een strakke esthetische afwerking en een optimale duurzaamheid (geen roestvorming mogelijk).

 

Doorvalveiligheid

Op hogere verdiepingen is doorvalveiligheid van binnen naar buiten net zo belangrijk voor dit soort raamroosters, zeker voor ramen of luiken die tot op vloerniveau doorlopen. Wanneer naast die doorvalveiligheid ook voldoende lichtinval en zicht naar buiten belangrijke voorwaarden zijn, komen de 431RC2 raamroosters helaas niet meer in aanmerking, en is het Linius L.066P rooster van Renson een interessant alternatief. Daarmee kan elke mogelijke ruimte intensief geventileerd worden tijdens de nacht, en hoeft men tegelijk overdag niets aan lichtinval of zicht naar buiten in te boeten. En dat zonder risico om door een groot raam of luik naar buiten te kunnen vallen. Het Raamrooster met Linius L.066P profielen zorgt dus tegelijk voor zonwering, intensieve nachtkoeling en doorvalveiligheid.

Nuttige links