Nieuws

Expertengroep komt met transitieplan na corona: 'Stop de roofbouw op de natuur'

19 mei 2020

Een groep van academici en bedrijven vraagt alle Belgische overheden om in de huidige coronacrisis niet enkel aan acute noodoplossingen te denken. Zij hebben een sociaal en ecologisch transitieplan opgesteld om de omslag te maken naar een duurzame economie, meldt bruzz.be. “De veerkracht van de economie is net zo belangrijk als de productiviteit en het concurrentievermogen.”

Mobiliteitsexperte Cathy Macharis (VUB), Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck

De Resilience Management Group bestaat uit 105 wetenschappers uit tal van disciplines, waaronder mobiliteitsexperte Cathy Macharis (VUB) en Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck. Daarnaast hebben 182 bedrijven zich achter het sociaal plan geschaard.

 

“De coronacrisis heeft ons ontzettend veel geleerd”, aldus Cathy Macharis. “We zien dat het mogelijk is om ons verplaatsingsgedrag te veranderen, bijvoorbeeld via telewerk. Het is ook duidelijk geworden dat we maatregelen kunnen nemen om dat gedrag te beïnvloeden, en dat die werken.”

 

Geen konijnenkoten

 

In het sociaal plan staan dan ook meer dan 200 actiepunten die de experten adviseren aan de politiek. Ze ijveren voor meer steun aan de circulaire economie, meer korte ketens en stadslandbouw, en een fiscaliteit die de fossiele industrie benadeelt. “Maar de omslag moet veel verder gaan dan een CO2-arme economie”, vindt Vlaams bouwmeester Leo Van Broeck. “We moeten de roofbouw op de natuur stoppen en geen nieuwe open ruimte aansnijden.”

 

In steden pleit hij bijvoorbeeld voor meer groen, minder beton en meer renovaties. Grote gebouwen kan je opdelen tot kleinere wooneenheden, om de leegstand aan te pakken. “Dat betekent niet dat we allemaal in kleine konijnenkoten moeten gaan wonen, want het is wel duidelijk geworden dat alle huizen geschikt moeten zijn voor een eventuele volgende lockdown”, aldus Van Broeck.

 

De expertengroep had donderdagvoormiddag al een overleg met federaal premier Sophie Wilmès (MR).

Bronnen