Nieuws

B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter ontwerpen nieuw stadhuis Roeselare

18 juni 2020

Het team van B-architecten, Bressers Erfgoed, Arcadis en Arne Deruyter ontwerpt het nieuwe stadhuis van Roeselare. Dat meldt Architectura.be. Het nieuwe stadHUIS wordt een huis voor de burger, het bestuur en de administratie.

Beeld: © Third - B-architecten

Sinds jaar en dag bevindt het stadhuis zich in het centrum van Roeselare tussen de Grote Markt en de Botermarkt. Het gebouw is echter verouderd en niet energiezuinig. In 2019 werd beslist om het nieuwe stadhuis op dezelfde locatie te gaan bouwen omdat een renovatie niet haalbaar was. Op die manier kan de Stad in het centrum blijven én wordt het historische gedeelte van het huidige stadhuis geïntegreerd met het nieuw te bouwen concept met werknaam stadHUIS. 

 

Het concept van het winnende ontwerpteam staat helemaal in functie van ontmoeten en dienstverlening naar de burger. Tegelijk is het ontwerp ambitieus en innovatief op vlak van duurzaamheid. 

 

Wat meteen in het oog springt op de beelden: op de Grote Markt komt een nieuwe ingang voor de burgers.  Een doorzichtige wand geeft toegang en ook een zicht op de activiteiten in het stadHUIS. Hierdoor krijgt het stadHUIS opnieuw een adres op de Grote Markt.

Beeld: © Third - B-architecten

De toekomstige generaties zullen elkaar nog altijd in de gekende Trouwzaal trouw beloven. In het gerestaureerde historische deel zal de oude gemeenteraadszaal fungeren als ontvangstruimte. Zo maakt het deel uit van het Roeselaarse museaal patrimonium. De huidige vernieuwde gemeenteraadszaal blijft de plek waar de gemeenteraad zal doorgaan, ook in de toekomst. Langs de Botermarkt komt een nieuwbouw waar de stadsmedewerkers werken.


Een centrale open zaal verbindt de historische gebouwen en de nieuwbouw. Op deze ontmoetingsplek kan de burger terecht voor alle dienstverlening, zoals het aanvragen van identiteitskaarten of vergunningen. De gevels van beide gebouwen lopen zichtbaar in elkaar over door het gebruik van gelijkaardige kleuren en materialen.

Beeld: © Third - B-architecten