Nieuws

Maggie goes to Leuven: Huur een Maggie, doneer een school, verbind de wereld

6 juli 2020

De Sint-Norbertusschool in Leuven start volgend schooljaar met een grondige verbouwing en heeft dus nood aan tijdelijke huisvesting. In plaats van de traditionele containers kiezen ze voor 4 innovatieve Maggie shelters in de tuin. Duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen matchen immers goed bij de ziel van de school. Op deze wijze slaan Maggie Program en de Sint-Norbertusschool op een unieke wijze de handen in elkaar. Stad Leuven ondersteunt dit project vanuit hun diensten Mondiaal Beleid en Onderwijs. De school is onderdeel van het grotere Heilig Hart Heverlee. Dit project vormt slechts een eerste aanzet tot meer sociale en duurzame participatieprojecten. Er zullen dus nog heel wat initiatieven volgen.

Een vernieuwend circulair concept

Na een gebruik van 2 jaar zal de pop-up-school worden gedemonteerd en verscheept naar een ontwikkelingsland om er opnieuw dienst te doen als school voor minstens 15 jaar. De Maggie's worden gedoneerd aan een lokale NGO waardoor honderden kansarme kinderen toegang krijgen tot onderwijs. Hun school zal voorzien worden van internet en zonne-energie waardoor het mogelijk wordt mensen in arme en/of afgelegen gebieden te connecteren met de rest van de wereld en te laten genieten van de digitale mogelijkheden van het internet en IT learning. De Sint-Norbertusschool kan een vervolgtraject opzetten en interacties en projecten met de lokale school onderhouden.

 

Vernieuwend aan dit circulaire project is dat het mogelijk wordt de onvermijdbare huurkosten voor tijdelijke scholen hier bij ons te hergebruiken als budget voor ontwikkelingssamenwerking. De huurgelden gaan immers finaal naar een goed doel wat meteen ook het uitgangspunt is van de sociale onderneming Maggie Program. Een win win voor beide scholen en de maatschappij (zie ook infographic onderaan).

 

Circulaire partners

Gezien de Maggie shelter in ons Belgische klimaat wordt toegepast zal maximaal de innovatieve kaart van circulair bouwen worden getrokken. Het basis frame, bedacht door DMOA architecten i.s.m. productiepartners Vermako en Vervaeke, kan integraal herbruikt worden in het zuid project, terwijl de opvullingen met isolatie, technieken voor verwarmen, verlichten, binnenwanden enzoverder een tweede leven krijgen na dit project op de Belgische bouwmarkt. Hiervoor nemen heel wat partners deel die het project steunen met allerhande innovaties (Argex, Unilin, JUUNOO, Exie, Tim Arnoys HVAC, Daikin, Rexel, VDL elektra, VeronaPro, Isover, Andre Celis, Stabilit BeNeLux).

Maggie Program

Maggie Program is een vzw onstaan uit DMOA Architecten in Leuven. Zij ontworpen een duurzame constructie, de Maggie shelter, die een zo min mogelijke impact heeft op onze planeet. De constructie lijkt op een tent maar heeft alle kwaliteiten van een vaststaand gebouw. Meer info op www.maggie-program.org