Nieuws

Avapartners en dbv architecten ontwerpen state-of-the-art velodroom in Heusden-Zolder

10 juli 2020

De ambitieuze plannen voor de bouw van een gloednieuw sportcomplex in Heusden-Zolder zijn zopas uit de doeken gedaan. De eyecatcher van het complex is een state-of-the-art velodroom, waar internationale kampioenschappen kunnen plaatsvinden. Het consortium ‘Wielerdroom’ is aangeduid om het ambitieuze project te realiseren tegen 2023, meldt Architectura.be. Het ontwerpteam bestaat uit Avapartners en dbv architecten. De betrokken studiebureaus zijn Sweco, CLUSTER, Bureau De Fonseca, Raco en FSEC. De architect van de eigenlijke piste is Velotrack International.

Beeld: dbv architecten

Het consortium is aangeduid door Vlaams minister van Sport Ben Weyts en vzw Sportcomplex Vlaanderen/Heusden-Zolder, en de plannen zijn klaar voor een sportcomplex van ruim 15.000 m². Het wordt een belangrijk trainingscentrum voor het baanwielrennen. In de velodroom kunnen internationale kampioenschappen zoals EK’s en WK’s doorgaan. Naast de overdekte wielerpiste komt er ook een middenplein met 4 sportunits, een topgymnastiekhal, een tribune met een capaciteit van 2.000 personen en een medisch centrum. Ook G-sporters kunnen er terecht. Het prijskaartje bedraagt ruim € 21 miljoen.

 

“De velodroom is de tweede UCI-gehomologeerde piste die in Vlaanderen wordt gebouwd en wordt daarmee in Vlaanderen en zelfs Europa dé referentie op het vlak van overdekte wielerpistes. De olympische piste van 250 meter is speciaal geconcipieerd met brede bochten om snelle recordtijden neer te zetten. Hier zullen volwaardige EK’s en WK’s baanwielrennen worden gereden”, klinkt het bij dbv architecten uit Hasselt.
 

“De architecturale vormentaal vertrekt vanuit de basismissie van een velodroom: het steeds maar weer meer rondjes rijden op de ovalen wielerpiste, waarbij de overige programmatie door centrifugale krachten in bijkomende schillen rond deze kern geschikt wordt. Zo ontstaat een compact, maar uiterst gelaagd gebouw, dat zich met zijn sobere en tegelijkertijd ritmische gevelarchitectuur naadloos integreert in de bosrijke omgeving van Bolderberg.”

dbv architecten

dbv architecten

dbv architecten