Nieuws

“Woonzorgcentra moeten woonzorghuizen worden”

15 juli 2020

Vlaanderen moet een stap verder zetten en mag niet zomaar terugkeren naar het pre-coronatijdperk. Dat zeggen de onafhankelijke experten van het economisch en maatschappelijk relancecomité van de Vlaamse regering. Zij werden aangesteld door de Vlaamse regering om aanbevelingen te doen voor een Vlaams relanceplan. Nu kan de regering aan de slag met de adviezen voor het plan dat in september klaar moet zijn. Experts pleiten o.a. voor kleinschaligere woonzorgcentra.

Woonzorgcentrum Mandana - osar architects. Foto: © Stad Genk

"Een lockdown is het gemakkelijkst, een exit veel moeilijker alsook een relance, maar het verbeteren van de samenleving is het allermoeilijkst", zegt Gezondheidseconoom Lieven Annemans op de website van VRT Nieuws.

 

Vooral ouderen zijn zwaar getroffen. Een andere benadering voor woonzorgcentra is meer dan ooit noodzakelijk, vindt Annemans. "Woonzorgcentra moeten woonzorghuizen worden: kleinschaliger en waar kinderen van de lagere school op bezoek kunnen komen, waar dieren welkom zijn..."

 

Mandana (osar architects) - Genk

Dat het anders kan, bewijst Mandana in Genk. Mandana staat voor kleinschalig genormaliseerd wonen voor dementerende ouderen. De site is opgebouwd als een woonwijk, met over het terrein witte huizen met private tuintjes, terrassen en een grote gemeenschappelijke buitenruimte op het middenplein. De 96 zorgbehoevenden wonen er in communiteiten van telkens acht bewoners. Ieder huis telt twee niveaus, met op ieder niveau één woongroep. In die woongroep heeft iedere bewoner zijn eigen kamer met badkamer en deelt de groep een grote keuken, leefruimte en zithoek. De communiteit is ingericht zoals een huis, dus geen lange gangen, wel huiselijkheid.

 

Ontdek hier meer over dit project.