Nieuws

'Dorpskernen verdichten doe je niet door architectuur van de Belgische kust te importeren'

17 juli 2020

De nieuwe Vlaamse Bouwmeester, Erik Wieërs, is gevoelig voor de sociale component van het bouwen. 'Als men van mij verwacht dat ik de thema’s van de vorige Bouwmeester zal begraven, dan vrees ik dat dit niet kan', zegt hij in een interview in De Standaard.

Erik Wieërs, die nog op het bureau van de eerste Vlaamse Bouwmeester Bob Van Reeth werkte, wordt nu zelf Bouwmeester. Hij wil niemand met de vinger wijzen, maar vooral inspireren, zegt hij in De Standaard. 

 

"Je moet die mensen niet gaan culpabiliseren. Je moet hen verleiden om in de stad te komen wonen. Of in een verdichte kern. Alleszins dichter bij alle voorzieningen. Uit milieuoverwegingen moeten we dichter op elkaar gaan wonen. Daar moeten we van uitgaan. Dat is ook een kans. Veel van de kwaliteiten die mensen toedichten aan een verka­veling, zijn terug te vinden in een ­cowoonproject. Ik denk dat veel cowoongroepen iets te veel nadruk leggen op het gemeenschappelijke. De Vlaming is gehecht aan zijn privacy. Dat is legitiem. Als je een project goed ontwerpt, kun je de privacy waarborgen en toch een collectief leven ontwikkelen met je buren."

 

Kerntaken

Wat met de nota waarin gezegd wordt dat de Bouwmeester zich op zijn kerntaken moet terugplooien? "Het probleem is dat er een ongelooflijke samenhang is tussen ruimtelijke ordening en bijna alle maatschappelijke en milieugerelateerde problemen", aldus Wieërs. "Daardoor is het haast onmogelijk over architectuur- en woonkwaliteit te spreken zonder het ook te hebben over het fileprobleem, over milieu en over water. Het zal zaak zijn om de grens tussen advies en beleid aan te voelen."

 

"Ik heb niet de ambitie om met iedereen ruzie te maken en ik heb ook niet de ambitie om een bloempot te zijn. Stap één is advies geven aan alle overheidsinstanties die daarom vragen. Stap twee is het debat te voeden en te stimuleren. Je kunt iets op de agenda van het beleid zetten en zeggen: hier moeten we toch eens over nadenken. Als daar een conflict uit voortkomt, zien we wel hoe we daar uitraken. Ik ga niet per se zeggen wat de regering wil horen."

 

Verdichten

Ruimtelijk rendement blijft een van de grootste uitdagingen voor Vlaanderen. "Verdichten betekent zeker niet dat je zomaar eender welke architectuur kunt inzetten. Dorpskernen verdichten doe je niet door architectuur van de Belgische kust of de stad te importeren. Je hebt goede ontwerpers nodig die nadenken over hoe je op een goede manier dichter kunt bouwen en de kwaliteiten en kenmerken van een dorp behoudt."

 

"Tegen eind dit jaar zal ik met mijn team een visienota uitwerken. Mijn interesse voor collectief wonen is gekend. Verder kun je moeilijk om de maatschappelijke dimensie heen, bovendien van een hyperdiverse maatschappij."