Nieuws

Jason Slabbynck (Studio mxmxm) ontwerpt zitbank voor Festival van de Architectuur in Londen

4 september 2020

Het ‘London Festival of Architecture’ en ‘Cheapside Business Alliance’ organiseren sinds enkele jaren een wedstrijd voor het ontwerpen en installeren van een tijdelijke zitbank op één van de belangrijkste locaties in de stad: Cheapside, de straat tussen St. Pauls Cathedral en Bank. De zitbanken zijn een speelse en kleurrijke toevoeging in het straatbeeld en bovenal moeten ze de gemeenschap uitnodigen om te zitten, te genieten en kennis te maken met de omgeving waarin ze zich bevinden.

Studio mxmxm

Studio mxmxm, opgericht door de jonge Brugse architect Jason Slabbynck, kwam eind maart als één van de zes winnaars uit de bus. Zijn ontwerp maakt gebruik van coördinaten om onze blik op de omgeving uit te dagen en onze positie te bevragen. Meestal relateren we onszelf, en ons wereldbeeld, ten opzicht van onze directe omgeving, maar vaak vergeten we wat onze positie en privileges zijn binnen de globale wereld. De plek wordt hier benoemd aan de hand van zijn coördinaten en niet aan de hand van zijn directe omgeving, bijvoorbeeld een straatnaam of de naam van een gebouw of monument in de buurt. 

 

De zitbank bestaat stalen platen, die met een laser werden uitgesneden. Elk vlak vertegenwoordigt een as uit het coördinatensysteem en ze passen als een meccanopuzzel in elkaar om zo een kruisvormige zitbank te vormen. Elke as heeft een andere kleur en in de rugleuning werden de coördinaten van de locatie uitgesneden wat tevens ook de naam van de zitbank is: 51°30’48.6” N 0°05’17.9” W. 

 

Normaal was het de bedoeling dat de zitbank al eind juni geplaatst zouden worden maar door de coronacrisis werd dit uitgesteld naar eind augustus. ‘Maar ook nu was onmogelijk om zelf naar Londen af te reizen door de opgelegde quarantaine bij aankomst’ verteld Jason Slabbynck. ‘Gelukkig lukte het om de onderdelen van de zitbank naar Londen te verzenden. Door het simpele ontwerp was voor de organisatie eenvoudig om de bank in elkaar te zetten.’

 

De zitbank staat opgesteld voor de Royal Exchange en naast The Bank of London en blijft nog staan voor een periode van drie maanden tot eind november

Studio mxmxm

Studio mxmxm

Studio mxmxm

Nuttige links