tool

ArchiSnapper: de app die architecten verlost van de rompslomp met werfverslagen

7 september 2020

In 2012 werden software ontwikkelaars Pieter Eerlings en Jeroen De Paepe gecontacteerd door een architectenkantoor dat op zoek was naar een oplossing voor het maken van werfverslagen. Dit was voor hen namelijk een enorm tijdrovende activiteit: tijdens een werfbezoek notities maken op papier en foto’s nemen met fototoestel. Daarna op kantoor de foto’s overzetten via een kabeltje naar de PC. Vervolgens annotaties toevoegen aan foto's met Paint, de notities ontcijferen en uitschrijven, worstelen met de layout in Word bij het invoegen van foto’s, en het nummeren van opmerkingen. Telkens opnieuw.

Kortom: een administratief gedoe waarbij al snel meer dan een paar uur verloren ging per verslag.

 

De twee ondernemers deden een rondvraag bij andere architecten en bouwprofessionals in Vlaanderen. Al snel werd duidelijk dat dit een groot pijnpunt voor de hele bouwsector was.

 

Ze besloten te focussen op het bouwen van een digitale oplossing voor werfverslagen en werfopvolging met behulp van de nieuwe iPad 2, de eerste tablet met camera die toen net op de markt was gekomen.

Op 1 april 2013 kwam de eerste versie van ArchiSnapper op de markt. Door op de werf meteen via smartphone of tablet de nodige informatie (tekst, foto’s, aanduiding op grondplan en meer) in te geven, staat het verslag zo goed als klaar bij het verlaten van de werf.

ArchiSnapper gebruikers geven aan dat de app hen minstens 1 uur werk per verslag bespaart en dus al snel meerdere uren per week. Tijd die ze nu kunnen besteden aan nuttig projectwerk en aan het binnenhalen van nieuwe klanten. Tijd om vroeger te stoppen met werken, de kinderen eens zelf op te halen, extra te sporten of af te spreken met familie en vrienden.

 

"Archisnapper is een fantastische tool waar je (in de bouwsector) op zeer korte tijd en op een efficiënte manier verslagen/takenlijsten kan genereren. Het leerproces is eenvoudig; de ondersteuning/support is zeer persoonlijk en uitgebreid."
~ Sam Van Welden

 

Waar er de eerste jaren nog enige twijfel was over het gebruik van een mobiel toestel op de werf, kwam er vanaf 2016 een mindshift. Het gebruik van een smartphone/tablet in de bouw werd meer algemeen aanvaard, waardoor ook ArchiSnapper in een stroomversnelling kwam.

 

Fast-forward naar 2020: intussen wordt ArchiSnapper door meer dan 10.000 architecten en aannemers wereldwijd gebruikt op iOS en Android, om dagelijks tijd te winnen bij inspecties, werfverslagen, werfopvolging en opleveringen. Dit zijn zowel architectenkantoren, bouwbedrijven, ontwikkelaars als veiligheidscoördinatoren. Groot en klein. In Vlaanderen zijn bedrijven als Govaert & Vanhoutte, Macobo, Detoo, a-154, ABS Bouwteam en Durabrik trouwe klanten.

 

Meer dan enkel tijdswinst

Communicatie is cruciaal, en zeker in de bouw, waar een misverstand soms tienduizenden euro's kost.

 

Naast snelheid en tijdswinst zorgt ArchiSnapper ervoor dat alle informatie gestructureerd en helder wordt weergegeven en gedeeld. De kans op fouten, misverstanden en discussies wordt zo aanzienlijk verkleind.

 

ArchiSnapper gebruikers geven aan dat een duidelijk overzichtelijk werfverslag in eigen huisstijl hun professionaliteit als bouwprofessional benadrukt, en er voor zorgt dat betrokken aannemers en ontvangers er graag mee aan de slag gaan.

"Werken met ArchiSnapper bevordert niet alleen de productiviteit, maar zeker ook de professionaliteit. De ideale tool om in geen tijd een overzichtelijk, gestructureerd werfverslag op te maken inclusief foto, nota's, plannen, noem maar op ... Een absolute aanrader. Daarbovenop een goede opvolging en klantenservice waar je altijd terecht kan! Top!"
~ Koen Smets

 

Verdere digitalisering van de werfopvolging en de bouwsector

Doorheen de jaren werden ook andere aspecten die te maken hebben met werfopvolging geautomatiseerd.

 

Er kan ook samengewerkt worden met (onder)aannemers, zodat deze rechtstreeks in ArchiSnapper feedback kunnen geven op de aan hen toegewezen punten. Zo verloopt alle communicatie op één plaats, en niet via verschillende kanalen zoals telefoon, WhatsApp, of e-mail.

 

De integratie met Checkinatwork laat toe om op een eenvoudige manier de regels rond de verplichte werfregistratie te volgen en jezelf, je collega’s of je onderaannemers in te checken.

 

Er werden integraties ontwikkeld met de meest voorkomende ERP en project management platformen voor architecten en de bouw, zoals Archisoft, ArchX, Teamleader en vele anderen.

 

En het is mogelijk om documenten (zoals technische fiches) op te vragen bij derde partijen, werfbezoeken slim in te plannen op een kaart, en inspecties uit te voeren op basis van checklijsten.

 

Focus op eenvoud en gebruiksgemak

Door te blijven focussen op eenvoud en gebruiksgemak hopen Jeroen, Pieter en hun team zoveel mogelijk architecten en bouwprofessionals mee op de digitale kar te krijgen.

 

Ze blijven bouwen aan een laagdrempelig product waarmee architecten van de ene dag op de andere aan de slag kunnen, zonder veel tijdsinvestering of opleiding.

 

Het ultieme doel is om elke architect te verlossen van het traditionele gedoe rond werfverslagen en werfopvolging, en hen zo úren tijd te helpen winnen, elke week opnieuw.

Benieuwd naar de feedback van ArchiSnapper gebruikers? Bekijk hier de reviews.

Interesse om ArchiSnapper eens te proberen? Probeer het 14 dagen gratis.

 

Vragen of hulp nodig? Het ArchiSnapper team helpt graag. Stuur je vraag naar support@archisnapper.com

"Zelden een product tegengekomen met zoveel voordelen: makkelijke navigatie, centrale opslag van alle gegevens, enorme tijdwinst bij werfverslaggeving en communicatie tussen verschillende contacten, App beschikbaar op iOS, Android en desktop. Belgisch topproduct. Super gedaan!"
~ Kristien Lenaerts