Innovatie

Nieuwe online BIM/Textuur-generator van Wienerberger: nu nog meer mogelijkheden!

18 september 2020

Met de online BIM/Textuur-generator voor gevelstenen en kleiklinkers van Wienerberger kan iedereen het toekomstige uitzicht van zijn gevel, terras of oprit vorm geven en beoordelen. Professionals kunnen hieruit bovendien een Revit-bestand genereren voor hun BIM-model. De nieuwste versie van deze slimme tool biedt een aantal extra mogelijkheden die gebruikers ongetwijfeld op prijs zullen stellen.

Wat is er nieuw?

De slimme generator laat enkel technisch haalbare combinaties toe van voegdiktes, metselwerk- of legverbanden, stenen/klinkers en formaten. De uitvoerbaarheid van het resultaat is dus gegarandeerd.

 

Tijdens het modelleren worden ‘on the fly’ texturen gegenereerd, zodat gebruikers meteen het visuele aspect kunnen beoordelen. Gebruikers die niet helemaal tevreden zijn met de random verdeling van de diverse stenen in de textuur, kunnen de ‘reshuffle’ faciliteit gebruiken.

 

De genereerde textuur blijft twee weken beschikbaar. De ontwerper of particuliere (ver)bouwer kan ze in die periode terug oproepen door middel van een unieke code.

 

De output van de slimme tool omvat naast een 3D-textuur voor visualisatie-doeleinden en Revit-data ook een PDF met daarin de gegevens van de genereerde textuur.

 

Levensechte visualisaties

De generator levert levensechte visualisaties op van gevels en bestratingen. Voor gevelstenen kunt u met de generator het type gevelsteen, het formaat, de voegdikte, de voegkleur en het metselwerkverband combineren. Voor kleiklinkers gaat het om het type kleiklinker, het formaat en het legverband. Verder kunnen gebruikers gevelstenen en kleiklinkers mixen tot ‘Brick-mix’ resp. ‘Paver-mix’ texturen. Aan deze mixen is wel geen bijkomende informatie in een Revit-file gelinkt.

 

BIM-comfort

Ontwerpers kunnen de texturen direct in hun 3D-ontwerp laden. De informatie over de gevelsteen of kleiklinker staat voor een groot deel in de ‘Material Browser’ van het Revit-bestand. Om dat bestand niet onnodig groot te maken is er een URL-link naar de gevelsteen of kleiklinker op de Wienerberger website. Hier vinden ontwerpers alle aanvullende informatie.

 

De voordelen van BIM (Building Information Modelling) zijn intussen genoegzaam bekend. De bouwpartners kunnen tijdens het bouwproces alle relevante informatie opslaan, gebruiken en beheren in een digitaal 3D-gebouwmodel. Iedereen werkt zodoende met dezelfde informatie die continu voorhanden en altijd actueel is. Een ander pluspunt is de beschikbaarheid van meetstaten per toegepast type gevelsteen en kleiklinker. Waar het metselwerk van een project doorgaans telkens apart werd uitgerekend door de calculator, de werkvoorbereider, de leverancier, de onderaannemer en de uitvoerder, kan met BIM iedereen uit de meetstaten de voor hem relevante aantallen genereren.

 

Waar te vinden?

De nieuwe BIM/Textuur-generator op de Wienerberger website vindt u terug op elke productdetail pagina voor gevelstenen en kleiklinkers of ook via: