event

4.000 bezoekers beleven architectuur tijdens openhuizendag ‘Mijn Thuis Op Maat’

27 september 2020

De hang naar een knus nest is onder impuls van corona nog gestegen. Dat bewijzen niet alleen de 100 projecten die deze zondag deelnamen aan openhuizendag Mijn Thuis Op Maat, dat zeggen ook toekomstige bouwers en verbouwers. Uit een bevraging van de organisatie blijkt dat meer dan de helft van hen tuk is op meer bureauruimte, en nog eens 4 op de 10 meer buitenruimte en/of een tuin wil, ook in de stad. Dat laatste is duidelijk meer t.o.v. dezelfde bevraging vorig jaar. Er is dus nog steeds grote nood aan de creativiteit van architecten om al die woonwensen te vervullen. Ook economisch gloort er hoop aan de einder, want op het verbouwbudget heeft corona vooralsnog amper invloed.

Atelier Janda Vanderghote - luc roymans photography

Architecten tonen hun vakmanschap

Ook in deze ongewone periode moeten (interieur)architecten en toekomstige (ver)bouwers elkaar kunnen ontmoeten. Daarom organiseerden NAV en Zoekeenarchitect.be dit jaar de derde editie van Mijn Thuis Op Maat. 100 architecten pakten uit met een knappe nieuwbouwwoning of renovatie. 65 ervan kon je bezoeken tijdens de openhuizendag op zondagnamiddag 27 september. Je proefde er niet alleen van inspirerende woningen, je kon ook praten met de architect en de bewoners. Zo kon je bij elk project het architectuurverhaal uit de eerste hand vernemen.

 

Nog eens 35 projecten waren dit jaar exclusief digitaal te bezoeken. Via de website blijft die mogelijkheid nog een tijdje bestaan. Via woord, beeld en geluid wandel je de projecten virtueel binnen. Beleef de architecturale ingrepen dankzij verhelderende video-rondleidingen en ontdek de visie van de ontwerper aan de hand van inspirerende podcasts. Wie extra info wenst, komt makkelijk digitaal in contact met de mensen achter het project.

 

Mijn Thuis Op Maat is dus veel meer dan een namiddag huisjes kijken. Beleving en interactie staan centraal.

                                                                                                                                 

Beleef het nieuwe wonen

Naar goede gewoonte zette Mijn Thuis Op Maat innovatie architectuur en toekomstgerichte woonvormen in de kijker. Architecten toonden o.a. hoe je groots kunt wonen op een relatief kleine oppervlakte. Je kon ook tal van passiefhuizen en bio-ecologische woningen bezoeken. Daarnaast hadden verschillende deelnemende projecten aandacht voor levenslang wonen.

Kijk virtueel binnen

Een overzicht van de deelnemende projecten vind je terug op www.mijnthuisopmaat.be.

Volt Architecten - luc roymans photography

Atelier Janda Vanderghote - luc roymans photography