Het beroep van de architect

Saskia Horions: “Aanvaard een eigen project pas als je je daar comfortabel bij voelt”

Staf Bellens • 30 september 2020

Saskia Horions (UHasselt campus Diepenbeek, 2014) koos voor een voorzichtige start tijdens haar stage. Ook daarna bleef ze geduldig verder bouwen aan haar eigen architectuurpraktijk. Met succes, want vandaag is ze op zoek naar een zelfstandig medewerker.

Saskia Horions

Eerst leren stappen, dan pas lopen, luidt de volkswijsheid. Die aanpak is Saskia op het lijf geschreven. Op haar eerste stagebureau, waar ze anderhalf jaar aan de slag was, kreeg ze de kans een beperkte verbouwing voor een familielid te doen. “Binnen het bureau had ik ervaring opgedaan met woningbouwprojecten en met een groter dossier van kinderopvang. Toen ik de kans kreeg om op eigen houtje een beperkte verbouwing voor een familielid te doen, zei mijn stagemeester dat ze mij daar klaar voor vond en dat ik indien nodig de gepaste ondersteuning van haar kon krijgen. Achteraf bekeken had ik dat project vandaag niet anders aangepakt, op de financiële vergoeding na. Met wat ik intussen weet, volstond dat bedrag amper voor een voorontwerp. Maar het is en blijft natuurlijk een leerproject, waarvoor je heel wat zaken from scratch moet zien klaar te stomen, bv. de opmaak van eigen standaarddocumenten. Een groot voordeel is verder dat je weg bent uit de startblokken, want zolang je geen referenties hebt, blijft het een fikse opgave om opdrachten te verwerven. En op voorwaarde dat je er voldoende tijd en aandacht aan besteedt, kunnen kleine projecten via mond-tot-mondreclame later een mooie return in de vorm van grotere opdrachten opleveren.

Saskia Horions

Voorzichtig uit de startblokken

“Die voorzichtige start heb ik in alles doorgetrokken, ook in de verzekering van mijn beroepsaansprakelijkheid. Voor mijn eerste drie projecten, waarvan een tweede nog tijdens mijn stage is opgestart, heb ik telkens een eenmalige werfpolis afgesloten. Intussen was ik voor mijn laatste zes stagemaanden overgeschakeld naar een ander bureau, waar ik werd ingezet voor mooie woningbouwprojecten. Ook daar heb ik gekozen voor een geduldige aanpak. Na mijn stage ben ik als zelfstandig medewerker bij dat bureau gebleven, de eerste twee jaar voltijds, dan drie dagen per week en de eerste helft van 2020 nog een dag per week om de lopende dossiers af te ronden. Intussen was namelijk mijn eigen praktijk echt in gang geschoten. De bouw van onze eigen woning meteen na het einde van de stage, meteen ook mijn eerste project met een echt volwaardige omvang, heeft daar meer dan een handje in geholpen. Al tijdens de werffase heb ik onze woning volop ingezet om kandidaat-bouwers te tonen wat ik in mijn mars had. Intussen ben ik alleen aan de slag en is de hoeveelheid werk zo toegenomen dat ik op zoek ben naar een zelfstandig medewerker. Alleen werken vormde geen probleem. Met praktische vragen kan ik terecht bij een aantal goede vriendinnen/architecten die ik aan mijn studieperiode heb overgehouden.”

Saskia Horions

De tips van Saskia

“Begin met een project dat behapbaar is en waar je je comfortabel bij voelt, zodat je al doende de weg vindt en bv. leert hoe je met klanten moet omgaan. Ik denk dan concreet aan een uitbouw, een carport of een beperkte verbouwing. Als zich een groter project aanbiedt, kan je de stagemeester vragen om dat binnen het bureau op te pakken en aan jou toe te vertrouwen, met een interne controle als vangnet.”

 

“Werk voor de vergoeding met een transparant overzicht van al je prestaties en de prijs die daar tegenover staat. Persoonlijk vind ik een vast bedrag logischer dan een percentage van de kostprijs. In dat laatste geval profiteer je mee van duurdere keuzes, terwijl dat eigenlijk niet meer werk vergt, wat toch een beetje vreemd is. Met een vaste prijs zit je soms wat te hoog en soms wat te laag, maar kom je gemiddeld wel tot een correcte balans als je de werkuren goed hebt leren inschatten.”

 

“Belangrijk: kies een goede stageplek waar je met het volledige takenpakket van de architect in aanraking komt. Als pas afgestudeerde ontdek je al snel dat je verrassend weinig afweet van de architectenpraktijk. Als je die lacune niet afdoende aanpakt tijdens de stage en nadien onvoldoende gewapend bij bureaus moet aankloppen op zoek naar een job, is de kans groot dat je van een kale reis thuiskomt.