Nieuws

Vlaams renovatie­plan krijgt goede punten van Europees Studiecentrum

30 september 2020

Een Europees Studiecentrum zet de Vlaamse regering op een gedeelde tweede plaats voor de reno­vatie van het woningbestand. Dat meldt De Standaard.

De renovatiegraad aanzwengelen kan tot 35.000 nieuwe jobs opleveren tegen 2040 en is cruciaal in de strijd tegen de klimaatverandering. NAV bezorgde eerder al een uitgebreid relanceplan aan de vertegenwoordigers van de onderhandelende partijen voor een federale regering én aan de bevoegde Vlaamse ministers. Om de aangekondigde recessie straks het hoofd te bieden, roepen we de overheid op om zelf te investeren en private investeringen te stimuleren. Daarnaast staat in ons plan ook een pleidooi voor meer renovaties als drijfwiel voor de economische heropbouw.

 

Onze oproep krijgt gehoor. De Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir wil op kruissnelheid 100.000 ­woningen per jaar renoveren, wat niet alleen de CO2-uitstoot zal beperken, maar ook de energiefactuur van de consument. 

 

Die aanpak krijgt nu Europese goedkeuring. Het BPIE, een on­afhankelijk Europees studie­centrum rond energie-efficiëntie van gebouwen, lichtte de strategieën van de Europese landen door, met input van onder meer de Bond Beter Leefmilieu, en zet Vlaanderen (3,3/5) op een gedeelde tweede plaats, na Spanje (4,2/5) en gelijk met Finland.

 

Vlaanderen krijgt op de meeste onderdelen een 4 op 5 en scoort alleen slecht op het onderdeel ‘publieke consultatie’ rond de ­renovatieplannen. Bovendien moeten niet-residentiële gebouwen wel helemaal klimaatneutraal worden tegen 2050, maar dat is niet het geval in de residentiële sector, waar wordt gemikt op een daling met 74 procent van de CO2-uitstoot in plaats van voor volledige klimaatneutraliteit.