Nieuws

Ursula von der Leyen lanceert een nieuw 'Europees Bauhaus'

15 oktober 2020

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, lanceert een nieuw Europees cultureel project dat inzet op goed, mooi en duurzaam design. De Bauhaus-beweging vormt de inspiratie.

"Alle signalen wijzen in dezelfde richting: we moeten ons bezinnen en onze toekomst op een andere manier vormgeven. Europa kan en moet daarbij een leidende rol spelen", aldus von der Leyen in De Standaard. "Om die reden hebben we van de Europese Green Deal een prioriteit gemaakt. De deal biedt tal van nieuwe kansen en is onze nieuwe groeistrategie, met als voornaamste doelstelling om van Europa tussen nu en 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken. Daarvoor moeten we meer doen dan de uitstoot terugdringen. We hebben een economisch model nodig dat de planeet teruggeeft wat eraan onttrokken wordt, via een circulaire economie die wordt aangedreven door hernieuw­bare energie."

 

"Maar ik wil dat dit verder gaat dan een ecologisch of economisch project. De Green Deal moet ook – en vooral – een nieuw cultureel project voor Europa zijn. Elke beweging heeft haar eigen uitstraling, en deze ingrijpende verandering vergt een eigen esthetiek, waarin design en duurzaamheid hand in hand gaan."

 

Aantrekkelijk, innovatief en mensgericht

"Daarom lanceren we een nieuwe Europese Bauhausbeweging – een samenwerkingsruimte voor design en creativiteit waar architecten, kunstenaars, studenten, wetenschappers, ingenieurs en ontwerpers deze visie samen tot een realiteit kunnen maken. Het nieuwe Europese Bauhaus zal een drijvende kracht zijn om de Europese Green Deal op een aantrekkelijke, innovatieve en mensgerichte manier tot leven te brengen. Het zal een beweging zijn die gestoeld is op duurzaamheid, toegankelijkheid en esthetiek om de Europese Green Deal dichter bij de mensen te brengen en van recycling, hernieuwbare energie en biodiversiteit de norm te maken."

 

"Mensen moeten de Europese Green Deal kunnen voelen, zien en erva­ren, of het nu gaat over het gebruik van natuurlijke materialen, zoals hout of bamboe in de bouw, of over architectuur die seminatuurlijke vormen en bouwbeginselen toepast, vanaf de ontwerpfase rekening houdt met ecosystemen, en duurzaamheid en herbruikbaarheid in de praktijk brengt, nu en in de toekomst."