Nieuws

Inter en Bart Somers lanceren kwaliteitsvolle 'Changing Places' voor een toegankelijker Vlaanderen

21 oktober 2020

Stel je voor: je moet dringend naar het toilet, maar je vindt er geen in de buurt. Dat is niet prettig, maar voor veel mensen een realiteit. Vaak zijn toiletten niet voldoende uitgerust. Denk maar aan ouders met een volwassen kind dat verschoond en verzorgd moet worden. Met het ontwerpen en installeren van een changing place kom je in grote publieke ruimten tegemoet aan de noden van elke bezoeker. Bart Somers en Inter lanceren een oproep aan producenten en opdrachtgevers om hier extra op in te zetten.

In stadsbibliotheek de Krook kan je gebruik maken van een verzorgingstafel voor volwassenen. Deze vind je in het extra grote aangepast toilet. De tafel kan je elektrisch bedienen en in hoogte verstellen. Op de foto: Astrid De Bruycker (Gents schepen van Gelijke Kansen) en Bart Somers (Vlaams minister van Gelijke Kansen)

Inter zet zich in om Vlaanderen integraal toegankelijk te maken. Changing places maken het mogelijk dat nog meer mensen een stapje in de wereld kunnen zetten.

Bart Somers, minister van Gelijke Kansen, zet zijn schouders onder het initiatief: ‘‘Wie op stap wil met mensen met een ernstige beperking, heeft nood aan een aangepaste ruimte om hen te verzorgen of te verschonen. In Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk geraken ‘changing places’ stilaan ingeburgerd. Vlaanderen kan hierin niet achter blijven. Door te kiezen voor aangepaste verzorgingsruimtes verlagen we de drempel om deel te nemen aan het sociale leven. Met dit concept zet Inter een stap vooruit om onze Vlaamse steden en gemeenten inclusief en toegankelijk te maken voor iedereen.”
  

Wat zijn changing places? 

Changing places bieden een oplossing voor wie meer ruimte, meer uitrusting en plaats voor assistentie nodig heeft bij een toiletbezoek. Voor mensen met bepaalde beperkingen voldoen de aangepaste toiletten voor personen met een handicap niet. Zelfs als ze volledig volgens de wetgeving zijn gemaakt. Changing places zijn voorzien van een toilet, wastafel, verzorgingstafel voor volwassenen, privacyscherm, tillift, een goede verlichting, antislipvloer en desinfectiesysteem. Het zijn aangename en rustgevende ruimtes op een toegankelijke plek, met genoeg plaats voor iemand met een handicap en tot twee assistenten of zorgverleners. Ze zijn ook makkelijk te vinden dankzij het logo en duidelijke bewegwijzering.

Vooral in gebouwen en voorzieningen voor een groter publiek is nood aan changing places. Denk aan theaters, voetbalstadions, winkelcentra, stadhuizen, bibliotheken, treinstations … 

Chadstone Shopping Centre, Melbourne, Australiƫ. In Groot-Brittaniƫ en Australiƫ zijn changing places al gemeengoed.

Waarom een charter?

“Inter wil met het charter de toon zetten en ondersteuning bieden door zijn expertise op vlak van changing places te delen. In het buitenland zijn changing places vaak al gemeengoed. In Vlaanderen moeten we een tandje bijsteken”, zegt Wendy Metten, algemeen directeur van Inter. Inter evalueerde buitenlandse voorbeelden en ontwikkelde een leidraad met criteria en planvoorbeelden voor Vlaanderen. Daarom gaat Inter in zee met projectontwikkelaars en producenten door begeleiding en een leidraad aan te bieden. Deze kwaliteitsgarantie willen we vatten in de vorm van het charter. 

Het vraagt een investering, maar een correct geïnstalleerde en uitgeruste changing place leidt tot een groter potentieel aan tevreden klanten en bezoekers en biedt het broodnodige comfort aan wie het nodig heeft.