Nieuws

SERV: “Goede ventilatie moet veel meer ­aandacht krijgen in de coronastrategie”

22 oktober 2020

Willen we scholen, woonzorg- en sport­centra veilig openhouden, dan moet goede ventilatie veel meer ­aandacht krijgen in de coronastrategie, zegt de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), het overleg­orgaan van de Vlaamse ­sociale partners. Ze vragen de Vlaamse regering om de nood aan goede ventilatie veel sterker te bepleiten. Duitsland en Japen leggen hier wel veel nadruk op in hun officiële communicatie, klinkt het in De Standaard.

"De lucht binnen is soms tot wel vijf keer slechter dan de buitenlucht. ­Ventilatie kan coronabesmettingen helpen te vermijden en dat ­levert sociaal-economisch bijzonder veel op. Zeker als dat een ­tweede besmettingsgolf helpt te bedwingen en een verdere lockdown afhoudt."

 

In goed geventileerde gebouwen kan het besmettingsrisico tot tien keer lager liggen, schat de SERV. "Bovendien leidt het tot minder afwezigheden, minder hoofdpijn, meer comfort, meer concentratie en creativiteit en vooral betere (leer)prestaties."

 

De SERV pleit voor een meetcampagne naar de actuele staat van het binnenklimaat in gebouwen in Vlaanderen. Zo zijn er CO2-meters nodig in de 50.000 Vlaamse klassen. De metingen moeten toelaten om tot een degelijke ­ventilatiestrategie te komen. In ­afwachting moeten bedrijven en organisaties nadenken over een slimme capaciteitsvermindering van gebouwen, lesgeven en werken in de openlucht, en over weers­afhankelijke adviezen, aldus de sociale partners.