energiebewustontwerpen

Sociale woningen worden 'grootste zonnepark' van Vlaanderen: 650.000 nieuwe zonnepanelen

27 oktober 2020

Op maandag 26 oktober ondertekenden 44 Vlaamse sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) de oprichtingsakte van de coöperatieve vennootschap ASTER, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH). De SHM’s willen actief en structureel bijdragen aan een beter klimaat en de strijd aangaan met energiearmoede. Met een investering van € 231 miljoen over 4 jaar worden 647 767 zonnepanelen op 58 433 gebouwen geïnstalleerd, goed voor een productie van 207 286 MWh per jaar.

Copyright Gerald Van Rafelghem

Strijd tegen klimaatopwarming én energie-armoede

Met dit engagement van de sociale woonsector draagt ASTER cv bij tot de klimaatambities van Vlaanderen. Het project trekt ook de aandacht omwille van het sociale karakter.

 

Björn Mallants (gedelegeerd bestuurder ASTER cv en directeur VVH): “Onze sector wil niet alleen meewerken aan een beter klimaat. We willen ook concreet iets doen aan energiearmoede in Vlaanderen. Solidariteit is daarbij het sleutelwoord. We willen sociale huurders laten besparen op hun energiefactuur. De zon schijnt immers voor iedereen.” 

 

Op 58 433 gebouwen worden tussen 2021 en 2024 in totaal 647 767 panelen geplaatst, goed voor een productie van wel 207 286 MWh per jaar. Deze productie is het equivalent van een negentigtal windturbines. 

 

ASTER cv levert met dit project een belangrijke bijdrage aan de Vlaamse energietransitie. Door deze investering zal Vlaanderen jaarlijks 35 031 ton CO2 minder uitstoten. “De CO2-reductie die de sociale woonsector hiermee realiseert, staat gelijk aan wat de reductie van een bos met 1,4 miljoen bomen, zo’n 29 km2 of 4 379 voetbalvelden groot zou opleveren”, zegt Mallants.

 

De Vlaamse ministers Zuhal Demir (Energie) en Matthias Diependaele (Wonen) noemen het initiatief een positieve evolutie. "Vroeger waren het vooral huiseigenaars die konden ‘profiteren’ van zonnepanelen, nu komen daar ook de huurders bij", zeggen de ministers.

 

"Dankzij ASTER zien de huurders van zo'n 60 000 sociale huurwoningen hun elektriciteitsfactuur volgend jaar namelijk dalen. Een welgekomen steun voor deze doelgroep die het financieel sowieso al niet gemakkelijk heeft. Bovendien is dit project een mooi voorbeeld voor de private markt. Hopelijk gaan de privé-eigenaars die allemaal samen 550 000 woningen verhuren, mee op deze ingeslagen weg."

 

Financiering en ambitie

ASTER cv werd opgericht op 26 oktober door 40 SHM’s. In totaal worden 64 SHM’s (80% van de leden van VVH) aandeelhouder van ASTER cv.

 

ASTER cv wordt opgericht met de financiële steun van het ELENA-subsidieprogramma. Het ELENA-programma is een initiatief van de Europese Commissie met als doel vernieuwende acties rond duurzame ontwikkeling mogelijk maken. ASTER cv financiert de investering met niet-publieke middelen. De SHM’s die aandeelhouder zijn van ASTER cv brengen de concessiewaarde van de daken in de vennootschap in. 

 

Het zonneactiveringsplan is een eerste initiatief van ASTER cv. Op de middellange termijn plant ASTER cv andere duurzaamheidsinvesteringen in de Vlaamse sociale woonsector.

 

Volgende stappen

“Vóór het eind van dit jaar willen we de financiering van de investering rond hebben en starten we met de selectie van de aannemers. In het eerste kwartaal van 2021 willen we de opdracht kunnen gunnen”, stelt Mallants. “We rekenen erop dat we in het tweede kwartaal van 2021 kunnen starten met de plaatsing van de eerste zonnepanelen.”

Bronnen
  • Aster cv