Nieuws

Nieuwe zeedijk Westende bekroond met twee Blue Innovation Awards

29 oktober 2020

De renovatie en heraanleg van de zeedijk in Westende, een project van MOPurbandesign (nu MOP+JUNO), werd dinsdag bekroond met twee Blue Innovation Awards. Dat meldt Het Nieuwsblad. Het initiatief van de Blauwe Cluster zet innovatieve projecten binnen de blauwe economie in de kijker.

Beeld: Gemeentebestuur Middelkerke

De vernieuwing van de zeedijk in badplaats Westende werd onderscheiden met de Blue Innovation Captain award en de Inspirational Blue Wave award. Die laatste bekroning wordt uitgereikt door het grote publiek. “Alle uitzendingen werden beoordeeld op vijf criteria”, legt Bart Hillewaert van vzw De Blauwe Cluster uit. “Het innovatief karakter, het marktpotentieel, de link met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties en natuurlijk de link met de blauwe economie.”

 

Groen en toegankelijk

De nieuwe zeedijk, waarvoor de werken onlangs van start gingen, moet de huidige ‘stenen’ zeedijk omvormen tot een beschermende promenade met meer groen, meer zon en meer toegankelijkheid. De eerste fase strekt zich uit van het Sint-Laureinsstrand tot aan de Rotonde.

 

Omdat we samenwerken met de natuur in plaats van ertegenin te gaan, kan deze dijk makkelijk mee evolueren met de tijd en de klimaatsverandering. Daarenboven is de kostprijs van deze zachte infrastructuur een derde van de kostprijs van een harde infrastructuur.

 

Dit project is ook uniek omdat het tot stand kwam door een eco-systemische en cross-sectorale samenwerking tussen alle stakeholders: overheden, ontwerpers, experts, en lokale organisaties.

 

"We zijn dan ook terecht allen trots met deze internationale erkenning en kijken uit naar de realisatie van deze groene promenade", klinkt het bij MOP+JUNO. De werken moeten in de loop van 2023 af zijn.